Annons

Förtroendeklyftan – inte bara om personlighet

”April är den grymmaste månaden”, diktade Nobelpristagaren TS Eliot: ”den driver syrener ur den döda marken, blandar minne och åtrå, kittlar stela rötter med vårregn.”

Under strecket
Publicerad

Jag kan tänka mig att Mona Sahlin skriver under på det. Syrenerna får man för all del titta i månen efter än så länge, men grymheten finns på plats. Skärtorsdagen, den allra första dagen i april, kunde S-ledaren ta del av en obarmhärtig förtroendemätning från DN/Synovate, och redan i går, den 4 april, var det dags igen. Den här gången är det Aftonbladet/Sifo som står för det till kalldusch förklädda vårregnet.

Sedan december i fjol har Sahlin tappat sex procentenheter och har nu bara stort eller mycket stort förtroende som statsminister hos 28 procent av svenska folket. Det placerar henne på delad femte plats tillsammans med Jan Björklund, vars Folkparti har en bråkdel av Socialdemokraternas väljarstöd. Maud Olofsson, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ligger klart bättre till. Endast Göran Hägglund och Lars Ohly bildar kö.

Annons
Annons
Annons