Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:Förtroende går inte att köpa

Nyamko Sabuni (L).
Nyamko Sabuni (L). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Är ett S-förslag på energiområdet som är gynnsamt för IF Metalls medlemmar omoraliskt, om facket har köpt konsultuppdrag i påverkansprocessen?

Under strecket
Publicerad

Vi säger ofta: politikerna borde lyssna mer. Vara ute i verkligheten. Tala med folk. Förstå hur det är att driva företag. Känna till hur de som lever på marginalen egentligen har det. Lyssna in forskningen och vetenskapen. Ta intryck av de senaste rönen. Förmå förstå vad som rör sig, vad som är på gång, se runt hörnet. I nästa andetag hörs det nötta uttrycket att det är med politik som med korv; ingen vill egentligen veta hur den har tillverkats. Det säger något om misstron till politiken, ett slags skumraskaffär utan möjlighet till full insyn. (Kanske säger det mer om den utomstående betraktaren än korvstopparen.)

I riksdagen sitter 349 ledamöter. Med folkvalda följer ingen garanti för någon annan sorts kompetens än förmågan att ha blivit vald, vilket inte är möjligt utan ett visst mått av förtroendekapital. Somliga av ledamöterna är bra på att tänka, men mindre bra på att formulera sig. (Det kan tjänstemän hjälpa till med.) För andra är det tvärtom. (Även här kan påpassliga tjänstemän bistå med ett slags kompensatoriskt uppdrag).

Annons
Annons
Annons