Hela denna artikel är en annons

Utmaningar med solenergi trots ökning

Användandet av solceller och solfångare har ökat markant de senaste åren. Men trots ökad medvetenhet i Sverige finns det utmaningar med solenergi. Ändå ser många fortfarande solkraft som något exklusivt.

– Solenergi är mer tillgängligt, men gemene man tror fortfarande att det är väldigt dyrt, säger Roland Larsson, produktutvecklingschef för energilösningar på E.ON.

Foto: Vakhrushev Pavlo Igorevich
Foto: Vakhrushev Pavlo Igorevich
Foto: Vakhrushev Pavlo Igorevich

I dag finns det drygt 15 000 solcellssystem i Sverige. De senaste åren har siffran stigit med drygt 2 000 system per år. De vanligaste platserna där systemen används är flerbostadshus, lantbruk, campinganläggningar och idrottsplatser.

Roland Larsson, produktutvecklingschef för energilösningar på E.ON, menar att marknaden för solkraft har drivits av stora installationer och företag. Men det pågår en förändring där fler privatpersoner ser fördelarna.

– En villaägare som köper solceller köper det inte för att öka värdet på villan, utan för att sänka driftskostnaderna och styra över sin egen utgiftsbild, säger Roland Larsson

Han pekar även på utvecklingen inom fordonsbranschen där användandet av eldrivna bilar har ökat.

– Det finns en koppling till laddfordon. Många som köper elbilar eller laddhybrider hamnar för eller senare i ett läge där de vill ladda bilen hemma med egen energi. Har du lagt pengar på exempelvis en elbil är kostnaden för att installera solceller i sammanhanget liten, säger Roland Larsson.

Sjunkit med 85 procent

Det finns fler faktorer som är viktiga för användningen av solkraft. Sedan 2008 har priset på solcellsmoduler sjunkit med 85 procent. Trots att priset har sjunkit är det viktigt att användaren anpassar sig efter hur ett system ska användas.

– Ska jag spara pengar eller tänka miljömässigt? Det är en fråga som är viktig att ställa sig innan man installerar ett system, säger Roland Larsson.

Han fortsätter.

– Det är också viktigt att dimensionera systemet utifrån den basenergiförbrukning man har. Det är dumt att ha för mycket eller för lite. Ett tips är att se vad en värmepump, om man har en, drar och bygga utifrån det. Det ska vara fördelaktigt att använda sin egenproducerade el relativt att sälja överskottet.

Lagrar överskottsenergi

För att utvecklingen av solenergi ska ta ytterligare steg i framtiden är nya innovationer viktiga. Många experter menar att det i dag finns två saker som ger solenergi en större roll i framtiden: batterier och koncentrerad solkraft.

Batterierna innebär att det i ett hus går att installera batterier som lagrar överskottsenergin som producerats under dagen. Det innebär att ett solcellsystem kan samla energi som sedan lagras i en eller flera dagar.

Koncentrerad solkraft är ett av energibranschens stora framtidshopp. Ingenjörer arbetar med att förlänga dygnet, alltså lagra energi, i exempelvis saltlösningar. Målet är att öka driftstiden på dygnet då en turbin kan snurra och skapa energi i storskalig energiproduktion.

– Det är svårt att sia in i framtiden men jag gissar på att inom cirka fem år kommer batterier synas mer och mer. Koncentrerad solkraft används redan, till exempel i USA, och det pågår ett intensivt arbete med att utveckla det, säger Roland Larsson.

Annons
Annons
Annons