Annons
X
Annons
X

Fortfarande chans till högskoleplats

Tätt inpå terminsstarten har minst ett tusental högskoleutbildningar fortfarande lediga platser. Bästa utsikterna för att knipa en plats finns vid de stora universiteten.

Av TT

Om du först under sommaren kommit på att du vill plugga i höst så är det inte för sent. Det finns minst ett tusental utbildningar med eftersläpp, visar en sökning på sajten studieplatser.nu. Hur många sista minuten-platser som återstår går inte att precisera, eftersom läget förändras varje dag. Dessutom har en del av lärosätena avstått från att annonsera på den nationella söksidan eftersom de har så få platser kvar.

– Men är man intresserad av ett visst lärosäte kan man vända sig till det direkt, säger Susanne Wadsborn Taube, ställföreträdande enhetschef vid Verket för högskoleservice (VHS).

Men glöm de populäraste programutbildningarna på alla lärosäten- de har redan en lång lista av reserver som sökte i våras. Och vid Högskolan Dalarna är det fullt överallt, både på program och kurser. Det finns bara några ströplatser kvar, enligt Andrew Casson, chef för utbildnings- och forskningskansliet.

Annons
X

– Under ett antal år har vi kunnat ta in i princip alla som sökt till oss, men i år är det inte alls så. Och värre blir det om regeringen drar in de extra platser som vi haft för 2010 och 2011, säger han.

Det som finns kvar på studieplatser.nu är framför allt kurser vid de stora universiteten. Uppsala universitet, till exempel, erbjuder det mesta från bulgariska till östkyrkornas tro och liv.

– Det är inte förvånande att de inte är fulltecknade. Vi har en sådan bredd, och vi vill ha kvar kurserna även om de inte bär sig ekonomiskt. Man kan tänka sig att ett mindre lärosäte inte har råd med det, säger Cilla Häggkvist, chef för antagningsenheten vid Uppsala universitet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men vilka chanser har de som är ute i elfte timmen? De är inte få - hittills i augusti har 5 896 personer anmält sig via studieplatser.nu.

  – I efterantagningen tar vi folk i den ordning de droppar in. Så det är först till kvarn som gäller, säger Cilla Häggkvist.

  Anna Lena Wallström/TT
  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X