Annons

BarnetFörtätade men riskfria bilder av föräldraskap

Norska Kjersti Skomsvold (född 1979) debuterade 2009 med ”Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg” (2009). Boken tilldelades Vesaas debutantpris och är utgiven på 25 språk.
Norska Kjersti Skomsvold (född 1979) debuterade 2009 med ”Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg” (2009). Boken tilldelades Vesaas debutantpris och är utgiven på 25 språk. Foto: Agnete Brun

Det börjar lovande och romanen är vacker. Men Kristina Sandberg tycker att Skomsvold lägger alltför mycket fokus på att gestalta det sköra, kvinnliga berättarjaget. Istället önskar hon att relationen mellan den nyblivna föräldern och barnet hade fått ett större utrymme.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Bokförlaget Sekwa har under våren fått ett syskon i förlaget Norra, med den goda ambitionen att ge ut nordisk litteratur av hög kvalitet. Det är mycket lovvärt och spännande. Norska Kjersti Annesdatter Skomsvold är både prisbelönt och översatt till flera språk och beskrivs som ett litterärt stjärnskott. När jag börjar läsa ”Barnet”, den första romanen av Skomsvold som snyggt har översatts till svenska av Ylva Hellerud, har jag höga förväntningar. Det börjar mycket lovande. Berättarjaget tilltalar utan omsvep sitt nyfödda barn med ”du” och barnet är den som jaget berättar sin historia för. Att utforska det existentiellt mirakulösa; att en annan människa blir till, växer och föds ut ur den egna kroppen – det har fortfarande en nyhetens fräschör som jag hungrigt och intresserat tar del av. Att det vuxna barnet dissekerar relationen till sina föräldrar är ju snarare regel inom litteraturen.

Språket har ett slags vacker ömtålighet och växlar mellan yttre konkreta iakttagelser av det nyfödda barnet och barnets far, och förtätade bilder av fenomen som jaget upplever. Men ganska snart blir det nyfödda barnet – duet och duets storebror som är två år – ändå mer perifera. Jaget vill berätta för sitt barn hur hon mötte barnets far, hur hennes liv gestaltat sig fram tills hon blev förälder, hur ensamheten och skrivandet dominerat. Hur den tragiska utgången av en kärleksrelation till en skrivarkurslärare med alkoholproblem gjort henne rädd att komma nära andra. Texten handlar sedan till stor del om hur kärleken till hennes nuvarande man ändå blir möjlig och resulterar i deras två barn.

Annons
Annons
Annons