De odlar efter ”Tesla-modell”

Hur ska vi producera mat för tio miljarder människor, samtidigt som koldioxidutsläppen ska ned till noll 2050? Finns lösningen i enorma växthus eller odlingar på höjden? Vi åkte till Europas Food Valley – Nederländerna – för att söka efter svar.

Långa och kraftfulla reser de sig mot skyn. Och ändå växer tomatplantorna i något som vid första anblicken ser ut att vara en knökfull plastpåse. Men utan kladd eller doft av jord. Ovanför det lagom gröna grenverket delar solljuset och de rödlila led-lamporna på uppdraget att få fotosyntesen att ske kontrollerat under dygnets alla timmar.

– Att odla här är som att köra Tesla. Man kan släppa ratten för systemet vet på förhand vad som behövs och när. I ett modernt växthus kan trädgårdsmästaren ha händerna i byxfickorna, säger Erwin Cardol, chef för World Horti center i nederländska Naaldwijk.

I växthusen i Westland finns mellan 100 och 150 hektar tekniskt fullmatade glashus. Vissa är så stora att det tar en kvart att promenera från den ena sidan till den andra.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 18

Grönsaker året om är en förutsättning för att klara av målen i Eat-rapporten. Vi bör äta dubbelt så mycket grönsaker och bara kött mot­svarande en dryg 90-grams­hamburgare – per vecka.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 18

”Att odla här är som att köra Tesla. Man kan släppa ratten för systemet vet på förhand vad som behövs och när”, säger Erwin Cardol, chef för World Horti center i nederländska ­Naaldwijk.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 18

De rödlila led-lamporna har uppdraget att få fotosyntesen att ske kontrollerat under dygnets alla timmar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 18

I vissa delar av växthusen odlar man på höjden för att maximera skörden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 18

Martina Schagerlund driver sedan början av 2000-talet ett konventionellt jordbruk på anrika Lindholms gård mellan Strängnäs och Eskils­tuna. Hon har helt enkelt fullt upp som det är.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 18

Martina Schagerlund är övertygad om att vi även i framtiden kommer att äta kött, om än i mindre mängd och av bättre kvalitet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 18

”Vi väntar kalvar. Alla här ska kalva tidigt på säsongen, kanske redan ikväll, säger Martina Schagerlund.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 18

”I Sverige har köttkonsumtionen ökat sedan 1970-talet för att de senaste åren plana ut. Kanske är det ett verkligt trendbrott vi ser”, säger Elin Röös vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. I nästa mening förklarar hon att en viss mängd köttdjur är bra för miljön.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 18

Växthusen värms oftast upp med naturgas, men på senare år har användningen av överskottsvärme från industrier och även termisk värme skapat mer hållbara system.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 18

Det är inte bara åkrar och ängar som skapar ”ruta vid ruta”, raka kanter och skarpa hörn. Utan här är det ett hav av reflekterande glaskroppar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 18
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 18
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 13 av 18

Strip-farming är Wijnand Sukkels specialitet – ett enkelt sätt att blanda olika grödor som har en positiv inverkan på varandra på öppna fält.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 14 av 18

Professor Bram Bergman är ansvarig för miljö- och klimatforskning på Wageningen University & Research (WUR), som är världsledande vad gäller jordbruksforskning och navet i Europas egen Food Valley. ”Vi ligger långt framme tekniskt och volymmässigt, men vi stoppar huvudet i sanden när de kommer till både koldioxidutsläpp och miljöförstöring”, säger han.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 15 av 18

Wijnand Sukkels forskning visar strip-farming fördubblar den biologiska mångfalden och minskar risken för massiva skadeangrepp med 30–50 procent.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 16 av 18
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 17 av 18

En forskare sätter tomatplantor. Bara på förhand tillåtna och noggrant kontrollerade besökare, iklädda skyddsrockar och med väl desinficerade händer och stövlar, släpps förbi spärrarna till de enorma växthusen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 18 av 18