X
Annons
X
Kommentar

Bitte Hammargren: Försvinnandet ger kalla kårar – och besvär för Trump

En av Saudiarabiens främsta publicister, som varnat för reformprinsens hårdföra metoder, har tystnat. Hans mystiska försvinnande är en personlig tragedi för hans familj, men sänder också chockvågor genom det saudiska samhället.

Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi var nervös när han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul för en vecka sedan, den 2 oktober. För att kunna gifta sig med sin turkiska fästmö behövde han papper som styrkte att han var frånskild. I normala fall borde detta ha varit en rutinsak.

Men Khashoggi, en tidigare regimlojalist som blivit dissident, anade oråd. Det var andra gången inom loppet av några dagar som han fått en tid på konsulatet för att få ut sitt dokument. Utanför väntade hans fästmö med hans mobiltelefoner och med besked om att slå larm ifall han inte kom ut inom ett par timmar. Hon väntade förgäves fram till midnatt utan att få ett livstecken ifrån honom. Vid ingången till konsulatet slutar spåren efter honom.

Protester mot journalisten Jamal Khashoggis försvinnande utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul. På bilden demonstrerar bland annat Tawakkol Karman, 2011 års mottagare av Nobels fredspris.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP Bild 1 av 3

Jamal Khashoggis turkiska fästmö Hatice (uppgiften om hennes efternamn saknas).

Foto: Lefteris Pitarakis/AP Bild 2 av 3

Jamal Khashoggi.

Foto: Virginia Mayo/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X