Annons

Thomas Gür:Försvenskningen av Sverigedemokraterna

Under strecket
Publicerad

Öppen svenskhet.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TTBild 1 av 1

En central term som med vilken Sverigedemokraterna beskriver sin politik är ”en öppen svenskhet”. Med det menas att en invandrare kan assimileras och bli svensk om han eller hon har den ambitionen.
Enligt SD är det alltså möjligt för den som inte är född svensk att bli svensk. Det har SD inte alltid ansett. I 1999 års partiprogram stod: ”Samtidigt som möjligheten till adoption av barn med ursprung utanför Europa skall upphöra, skall nationell adoption ge icke önskade barn en chans till en sund uppväxt.”

Sedan millennieskiftet är denna hållning skrotad. Tvärtom uppträdde partiets ordförande Åkesson 2014 i en valfilm tillsammans med två partimedlemmar, bägge födda utanför Europa och adopterade i Sverige.
Adopterade socialiseras i den kultur som är adoptivföräldrarnas. Just synen på om adopterade barn i Sverige är svenskar eller inte, är en vattendelare mellan en uppfattning om nationen och nationell identitet som bygger på kulturell gemenskap och som är inkluderande å ena sidan och en nationell identitet som utgår från etnicitet, hudfärg, genetik å den andra.

Annons
Annons
Annons