Björn Jeffery:Stämningen historisk – men bara början på techbråket

Björn Jeffery
Google
Google Foto: Alex Tai /SIPA Images / TT

Den som söker – ska med Googles hjälp finna. Just därför stäms företaget i vad som kommit att kallas för ett historiskt mål i USA. Det uppseendeväckande är däremot allt stämningen inte fokuserar på – och som kommer utgöra den verkliga konflikten mellan politik och teknik.

Under strecket
Publicerad
Annons

När du söker direkt i webbläsaren på din dator eller mobiltelefon är det sannolikt Google som levererar dina sökresultat. Denna enkla mekanism är värd otaliga miljarder. Och det är den som ligger till grund för den nya rättsprocess som det amerikanska justitiedepartementet driver och i vilken det hävdas att Google har satt konkurrensen ur spel. Allt genom de miljardavtal som slutits med bolag som Apple och Samsung om att få vara kundernas förinställda sökmotor.

Google har replikerat oförstående – och jämfört sig med frukostflingor i mataffären. Livsmedelsföretaget betalar butiken för en bättre placering på hyllan, det är precis samma sak här, anser man. Därtill kan du ändra inställningarna i webbläsaren om du vill använda en annan söktjänst. Eller för den delen bara knappa in webbadressen till en konkurrent istället.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons