Annons
X
Annons
X

Försvarsministerns presskonferens om Simoom-projektet

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) försvarade sig under fredagens presskonferens med att det inte funnits något projektavtal för att byggandet av en vapenfabrik i Saudiarabien skulle kunna blivit verklighet, och att regeringen inte kan hållas ansvarig för att myndigheten FOI agerat till stora delar på egen hand.

Sten Tolgfors vid presskonferensen i Rosenbad på fredagen.
Sten Tolgfors vid presskonferensen i Rosenbad på fredagen. Foto: SCANPIX

Under fredagseftermiddagen höll försvarsminister Sten Tolgfors (M) presskonferens i Rosenbad med anledning av den senaste veckans avslöjanden om regeringens inblandning i Simoom-projektet, en vapenfabrik i Saudiarabien som skulle byggas med hjälp av svenska företag.

Försvarsministern var mycket bestämd med att något projektavtal dock aldrig ingåtts, som varit nödvändigt för att planerna skulle bli konkreta.

– Vi ligger i allting som skett, långt innanför ramarna i det Mou:t (samarbetsavtalet, reds anm) som beslutades, säger Sten Tolgfors.

Annons
X

– Det finns ingen sådan fabrik, det pågår ingen byggnation eller projektavtal som skulle medge byggnation. Detta är en död anka. Det har inte skett någonting i den delen.

På frågan om varför regeringen inte valde att avsluta samarbetsavtalet med Saudiarabien när det var på väg att gå ut 2010, utan tvärtom lät det förnyas, svarade Sten Tolgfors att det handlade om att skapa en ”långsiktig trovärdighet” för Sverige.

– Vårt ingångsvärde är när länder sluter avtal med varandra, så gör man det på riktigt. Det har skett en seriös politisk prövning. Den dåvarande regeringen gjorde något man verkligen ville göra. Det handlar om långsiktig trovärdighet, att avtalet inte försvinner med en ny regering, säger försvarsministern.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad tycker du om den nuvarande lagstiftningen kring vapenexport?

  – Vi välkomnar en översyn. Jag har också sett att det kommit kritik mot hur den här frågan hanterades 2005. Den hamnade i KU då också.

  Sveriges Radios Ekotredaktion har tidigare avslöjat att en FOI-anställd stått bakom ett bulvanföretag, SSTI, som skulle användas för att hålla svenska myndigheter utanför planerna på vapenfabriken. Försvarsministern hävdade under presskonferensen att regeringen inte haft ett finger med i detta, utan att myndigheten agerat självständigt på egen hand.

  Du säger att du inte känner till att SSTI:s vd är samma person som varit med på möten med försvarsdepartementet? Hur kunde det undgå dig?

  – Departement har inte som ansvar att granska vilka företag som myndigheterna samverkar med. Regeringskansliet brukar inte göra den typen av prövningar.

  Annons
  Annons
  X

  Sten Tolgfors vid presskonferensen i Rosenbad på fredagen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X