Annons
X
Annons
X

Försvaret kan tvingas ta över 24 norska artilleripjäser

Regeringen har inte lyckats hitta någon köpare av 24 överblivna pjäser av artillerisystemet Archer, ursprungligen avsedda för Norge. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill nu i stället placera pjäserna i svenska förband, enligt uppgifter till SvD. Men planen möts av internt motstånd och saknar finansiering.

(uppdaterad)
Det skärpta säkerhetsläget
Archersystemet har bättre skjutprestanda än de äldre haubitsversionerna och är anpassad efter internationell ammunition. Systemet kan också fjärrstyras från förarhytten och har en räckvidd på 30 till 50 kilometer, enligt Försvarsmakten.
Archersystemet har bättre skjutprestanda än de äldre haubitsversionerna och är anpassad efter internationell ammunition. Systemet kan också fjärrstyras från förarhytten och har en räckvidd på 30 till 50 kilometer, enligt Försvarsmakten. Foto: Tomas Oneborg

– Det är en årlig kostnad på åtminstone en halv miljard kronor om pjäserna ska bemannas på förbanden. Det är fordon som ska köpas, löner och utbildning och mycket annat. Det finns inga pengar till detta, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) till SvD.

Utvecklingen av Archersystemet har pågått under lång tid och precis som många andra materielprojekt på försvarssidan har det drabbats av både kostnadsökningar och långa förseningar. Beställningen på totalt 48 pjäser, värd 1,3 miljarder kronor, godkändes av alliansregeringen och skrevs under av Försvarets materielverk (FMV) och BAE Systems Bofors 2009. 24 pjäser var då avsedda för Försvarsmakten och övriga 24 för det norska försvaret. Men 2013 valde Norge att kliva av affären.

Förhoppningen från regeringens sida var att det skulle går att sälja de överblivna pjäserna på export. Så sent som i en riksdagsdebatt i april sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) att ”vi har kontakter med flera länder” och ”försöker marknadsföra de här pjäserna på ett bra sätt”.

Annons
X

Uppenbart att det saknas köpare till de av Norge avbeställda tjugofyra haubitsarna.

Men enligt vad SvD erfar har Hultqvist nu i praktiken gett upp förhoppningarna om att det ska gå att sälja Archer utomlands för ett acceptabelt pris. I en interpellation i riksdagen skriver Allan Widman (L) att det är ”uppenbart att det saknas köpare till de av Norge avbeställda tjugofyra haubitsarna”.

Under hösten kommer BAE Bofors Systems att slutleverera pjäserna som är avsedda för det svenska försvaret. Först efter det ska resterande 24 pjäser tillverkas, men att FMV skulle kunna bryta kontraktet med leverantören är inte sannolikt även om det inte längre finns någon mottagare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Staten skriver alltid kontrakten så att industrin i sådana här lägen hålls skadeslös. Det är vad erfarenheten talar för. Vi sitter med de norska pjäserna hur vi än gör, säger Allan Widman.

  Foto: Tomas Oneborg

  Peter Hultqvists uppfattning är då, erfar SvD, att de överblivna pjäserna ska placeras ut på svenska förband för att komma till användning och ge försvaret tillgång till sammanlagt 48 Archer.

  – Han vill göra det bästa möjliga av situationen, säger Allan Widman, som själv anser att det är en riktig satsning förutsatt att det finns pengar att genomföra den.

  – Med placering på till exempel Gotland skulle Archer göra avsevärd nytta i händelse av en luftlandsättning eller landstigning. Det här är vapen som kan verka innan en motståndare fått fäste på svensk mark.

  Men försvaret brottas för närvarande med stora ekonomiska problem, utan att det finns någon tydlig lösning inom synhåll under det budgetarbete som nu pågår i regeringskansliet. Ungefär hälften av försvarsuppgörelsens tio extra miljarder ser i dagsläget ut att försvinna i ökade kostnader för olika materielprojekt, framför allt för den nya E-versionen av stridsflygplanet Jas Gripen och superubåten A26.

  I en riksdagsdebatt med Alliansens Mikael Oscarsson (KD) och Hans Wallmark (M) i slutet av juni medgav Peter Hultqvist (S) att det finns ”kostnadsfördyringsaspekter”, och att det saknas ”åtgärder som man kan vidta för att lösa detta på en dag”.

  – Vi måste se till att det verkligen jobbas med alternativa lösningar. Jag är inte beredd att vara framme med checkblocket i första rummet, sa Hultqvist i debatten.

  Det ska bli väldigt intressant att höra vad försvarsministern har att säga om hur frågan om Archer ska lösas.

  Om Archerpjäserna placeras ut på svenska förband ökar kostnaderna, som i så fall måste sparas in i någon annan del av försvarsbudgetens nuvarande ram. Av det skälet driver Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand, tidigare chef för Högkvarteret, en annan linje än försvarsministern och har stöd för det i delar av försvarsledningen, enligt uppgift till SvD: antingen fortsätter jakten på en möjlig köpare till kraftigt reducerat pris eller så placeras de överblivna pjäserna i malpåse som reservdelsförråd när leveranserna väl är genomförda.

  I interpellation i riksdagen beskriver Allan Widman (L) den lösningen som ”ett kvalificerat slöseri med skattebetalarnas medel”.

  – Det ska bli väldigt intressant att höra vad försvarsministern har att säga om hur frågan om Archer ska lösas, säger Widman.

  SvD har sökt Peter Hultqvist som via pressekreteraren hänvisar till kommande svar i riksdagen under veckan.

  Annons

  Archersystemet har bättre skjutprestanda än de äldre haubitsversionerna och är anpassad efter internationell ammunition. Systemet kan också fjärrstyras från förarhytten och har en räckvidd på 30 till 50 kilometer, enligt Försvarsmakten.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2
  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X