Annons

De frivilligas insatser kan lyfta försvaret

Försvaret skulle bli betydligt bättre rustat om man samarbetade närmare med frivilliga organisationer. Inte minst gäller det vid rekryteringen av ny personal där vi kan ta vårt ansvar för optimala möjligheter, skriver Stefan Kristiansson och Mike Winnerstig, Svenska Pistolskytteförbundet.

Under strecket
Publicerad

Vår omvärld är under förändring. De säkerhetspolitiska relationerna mellan USA och Ryssland försämras, inte bara vad gäller synen på till exempel konflikten i Syrien utan också vad gäller fundamentala värderingar, som den amerikanska så kallade Magnitskij-lagen om mänskliga rättighetsfrågor i Ryssland. Från ryskt håll pågår en militärreform som redan har lett till en ökad rysk operativ förmåga.

Detta behöver inte nödvändigtvis innebära att konflikthotet i vårt närområde ökar. Ryssland har sina mest direkta säkerhetspolitiska problem kring sina södra gränstrakter. Men det kan leda till att viljan att använda – eller att hota med att använda – militära maktmedel i Östersjöområdet kan växa. Vi pratar inte här om den gamla tidens invasioner, utan till exempel om påtryckningar relaterade till energileveranser. Samtidigt har de flesta andra länder i svenskt område har under de senaste tio åren minskat sin försvarsförmåga högst väsentligt.

Annons
Annons
Annons