Försvarets viktigaste projekt misskött

Försvarets viktigaste utvecklingsprojekt är misskött av den högsta ledningen. Det finns stora risker för misslyckanden med systemet som ska kosta tiotals miljarder kronor. Det visar en granskning som Försvarsmakten beställt av det ansedda amerikanska analysföretaget Gartner och som SvD läst.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kritiken gäller det nätverksbaserade försvaret (NBF) som är ett allomfattande lednings- och informationssystem för alla försvarets förband. Försvaret vill köpa avancerade prylar men har stora svårigheter att leda och utveckla ett fungerande system, enligt rapporten.
Gartners slutsatser ska på måndag presenteras för försvarsdepartementets ledning. Rapporten har också lett till att chefen för Högkvarteret generallöjtnant Johan Kihl kallat till interna krismöten med rikets högsta generaler.

NBF är informationserans Jas-projekt (se faktarutan). Den första demonstrationen genomfördes förra året, nya system visas upp 2005 och 2006. Från 2010 ska NBF vara operativt. Det är en av grundförutsättningarna för försvarets nedskärningar, den så kallade ominriktningen.
Gartner som redan analyserat projektet två gånger tidigare föreslår i sin slutrapport visserligen att projektet fortsätter. Men detta paras med starka varningar: "den totala risken i projektet ökar". Utvecklingen har gått "annorlunda än
förväntat".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons