Annons

Försvaret säljer 350 ryska stridsfordon

Försvarets materielverk gör sig nu av med 350 stycken ryska stridsfordon i toppskick. Skrothandlare och försvarsmakter slåss om affären, som dock omfattas av flertalet säkerhetspolitiska hinder. Försvaret gör samtidigt en förlustaffär på en halv miljard kronor.

Under strecket
Publicerad

Vagnarna är av modell PBV 501, en ombyggd version av den ryska BMP-1, framtagen i början av 60-talet. De 350 förrådsställda fordonen inköptes från Tyskland där de innan murens fall var i bruk i den östtyska försvarsmakten. När Sovjet föll och Tyskland enades, införlivades stridsfordonen i det nya tyska försvaret som dock valde att satsa på andra fordonstyper. Till Sverige levererades de successivt under hela 90-talet, avsedda för det invasionsförsvar som vid den tiden fortfarande upprätthölls. Enligt uppgift till Svt Rapport köptes hela partiet för 30 miljoner kronor.

Innan leverans renoverades samtliga fordon från grunden, ett arbete som enligt uppgifter kostade en halv miljard. Sedan dess har 250 av vagnarna stått i ett klimatanpassat förråd och har som konsekvens inte rullat en meter. Resterande 100 har använts av svenska försvaret men uppges vara i mycket gott skick.

Annons
Annons
Annons