Annons
X
Annons
X

Försvaret: Misstänkt ubåt var arbetsbåt

Den misstänkta ubåten som den pensionerade överstelöjtnanten Sven-Olof Kviman iakttog och fotograferade i inloppet mot Gåshaga på Lidingö – en vecka efter den uppmärksammade ubåtsjakten i höstas – var ingen ubåt, enligt Försvarsmaktens egen analys. Observationen har ändrats från ”trolig ubåt” till ”icke ubåt”.

[object Object]
Sven Olof Kviman och hans fru Gun Sandahl i huset Utanför Vaxholm där de såg en eventuell ubåt. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

**Sven-Olof Kviman **har själv varit i kontakt med försvarets ställföreträdande insatschef Anders Grenstad och fått besked om att hans iakttagelse graderats ner på den sexgradiga observationsskalan.

– Det var en tvåa från början, nu har det värderats ner helt och hållet till en femma,  säger Kviman till SvD.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En tvåa på skalan står för trolig ubåt, en femma är icke ubåt.

  Annons
  X

  Vid underrättelseoperationen i Stockholms skärgård klassades en observation av försvarets egna sensorer som en etta, alltså en konstaterad ubåt. Den jakten pågick under en intensiv vecka i slutet av oktober. Sven-Olof Kvimans iakttagelse gjordes ytterligare en vecka senare, den 31 oktober och bedömdes från början som mycket intressant.

  Nu väntar Kviman på en förklaring från Försvarsmakten.

  – Amiralen Grenstad ska komma hit och berätta vad det är som har hänt. Försvaret säger att det jag såg är en arbetsbåt som heter Timebandit, den ska vara tio gånger tre meter och det är helt omöjligt att den var så liten. Jag får väl en förklaring av Grenstad hur de har kommit fram till det här.

  Sven-Olof Kviman säger att han fortfarande är säker på sin iakttagelse som gjordes från hemmet i Bogesundstrakten.

  – För mig som har hållit på med det här i 30 år och tittat på en massa ubåtsbilder, ryska och amerikanska och alla möjliga, så spontant var det solklart ubåt, men man kan aldrig i livet säga hundra, hundra. Fast det är ytterst osannolikt som jag ser det.

  Efter höstens ubåtsjakt har försvaret arbetat med en fördjupad analys av samtliga iakttagelser som gjorts och rapporterats av allmänheten. Hittills har informationen om detta varit mycket knapphändig. Men vid en konferens med Utrikespolitiska förbundet i Göteborg på lördagen avslöjade Anders Grenstad, som var insatschef vid operationen i oktober, det som Sven-Olof Kviman redan fått höra – att observationen graderats ner och att det som först bedömdes som en båt istället var en ”arbetsbåt”.

  Konteramiral Anders Grenstad har inte varit anträffbar för en kommentar, försvarets pressjour bekräftar vad han har sagt, men vill i övrigt inte lämna några kommentarer.

  **Vid 21.34 på **lördagskvällen lade Försvarsmakten ut ett uttalande på sin hemsida där det framgår att man har ”redovisat arbetsläget i analysen till regeringen” och att innehållet inte kommer att ”offentliggöras eller kommenteras”. En fullständig analys av höstens ubåtsjakt väntas senare under våren.

  Annons
  Annons
  X

  Sven Olof Kviman och hans fru Gun Sandahl i huset Utanför Vaxholm där de såg en eventuell ubåt.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X