X
Annons
X

Sanna Rayman: Försvaret måste förstärkas nu

Bilden som Försvaret i dag visade upp på söndagens presskonferens. I bakgrunden ”farkosten”. Bilden togs på söndagsförmiddagen.
Bilden som Försvaret i dag visade upp på söndagens presskonferens. I bakgrunden ”farkosten”. Bilden togs på söndagsförmiddagen. Foto: FÖRSVARET
Publicerad

Det är mycket i luften just nu och då menar jag inte ryska plan, utan rykten, teorier, läckor, analyser... SvD:s avslöjande i helgen om att Försvarsmakten inlett en insats för att söka efter främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård har följts av en flodvåg av spekulationer i brist på handfast information. Det faktum att insatsen därefter kunde paras med ytterligare ett SvD-avslöjande om att Försvarets radioanstalt (FRA) hade snappat upp kommunikation mellan Kanholmsfjärden och ryska Kaliningrad snävade dock in det möjligas fält något. Svaren på exakt vad som hänt, varför det hänt och i vilket syfte lär kanske dröja. Bara en sådan sak som att det alls läcker information från FRA är anmärkningsvärt och tyder kanske snarast på att läckan är ett budskap. Kort sagt, bara det lilla vi vet ter sig dramatiskt så att det räcker och blir över.

DN följde upp och kunde berätta att ”helgens ubåtsspaning i Stockholms skärgård är inte den första”. Tidigare indikationer på kränkningar har dock mörkats, bland annat för att ”Försvarsmakten saknar viktig utrustning och bemanning för ubåtsjakt”, enligt tidningen (18/10).

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X