Annons

Försvaret måste få mer pengar

Försvaret behöver tillföras rejält med pengar för att kunna uppdatera sin materiel 2021–2030. Annars försvagas den operativa förmågan.
Försvaret behöver tillföras rejält med pengar för att kunna uppdatera sin materiel 2021–2030. Annars försvagas den operativa förmågan. Foto: Dan Hansson/SvD
Under strecket
Publicerad

Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, slog försvarsberedningen fast i slutet av 2017. Exakt vad det innebär är lite svårt att förutsäga. Men det är inte bra. Särskilt inte som vi i dag saknar tänderna som krävs för att bita ifrån.

Under tisdagen presenterade regeringens utredare Ingemar Wahlberg sina slutsatser om vad Försvarsmakten behöver för materiel, både med bibehållna ekonomiska ramar och för att nå upp till målet för att nå ett riktigt försvar. För det senare krävs 168 miljarder extra under 2021-2030. En astronomisk summa, låter det som. Men det skulle innebära att Sveriges försvarsbudget hamnade på 1,6 procent av BNP, vilket var nivån senast 2002. Det är fortfarande lägre än de två procenten som krävs av Nato-medlemmar.

Annons
Annons
Annons