Ledare

Claes Arvidsson:Försvaret likt en blindtarm

Försvarsberedningen presenterar sin rapport för riksdagen i andrakammarsalen. Från vänster Staffan Danielsson (C), Allan Widman (Fp), Peter Rådberg (Mp) och Cecilia Widegren (M).
Försvarsberedningen presenterar sin rapport för riksdagen i andrakammarsalen. Från vänster Staffan Danielsson (C), Allan Widman (Fp), Peter Rådberg (Mp) och Cecilia Widegren (M). Foto: YVONNE ÅSELL
Under strecket
Publicerad
Annons

Vid rikskonferensen i Sälen blir det mycket snack om försvar och säkerhet. Om det sedan blir så mycket verkstad i politiken är en helt annan sak. I ”trepartiregeringen” finns bara ett halvt parti som i grunden inser behovet av ett starkt försvar. Fast inte ens den delen av S vill att Sverige ska vara medlem i Nato utan i stället hänga kvar i en osäker politisk gråzon.

I decemberöverenskommelsen utpekas dock försvarspolitiken som ett av tre samarbetsområden med allianspartierna. Det har dunkats rygg och glada tillrop har hörts om att det råder enighet om huvudlinjerna i Försvarsberedningens rapporter. Så det ska nog gå bra. Eller? Problemet är att samförstånd i sig inte är någon garanti för rationella beslut. I själva verket är den svenska modellen ett hinder.

Annons
Annons
Annons