Annons
X
Annons
X

Försvaret kastrerade lejonsymbol

Är det rätt att ha ett lejon med manligt könsorgan som förbandstecken när även kvinnliga soldater ingår i styrkan? Nej, menade några kvinnliga soldater i Nordic Battle Group och vände sig till EU-domstolen. Nu har försvaret ändrat symbolen.

Nordic Battle Groups förbandstecken - ett stående lejon med svärd och olivkvist i sina tassar - har kastrerats. Tidigare syntes lejonets manliga könsorgan tydligt på förbandstecknet, men efter att de kvinnliga soldaterna i utlandsstyrkan klagat hos EU-domstolen har detta nu retuscherats bort av försvaret, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi fick i uppdrag att se till att snoppen försvann, säger Christian Braunstein på försvarets traditionsnämnd till GP.

Nordic Battle Group har redan börjat använda det nya, könlösa, förbandstecknet, och från försvarets sida är frågan utagerad.

Annons
X

Men alla är inte lika nöjda – den heraldiska konstnären Vladimir A Sagerlund på Riksarkivet är den som gjorde det ursprungliga förbandstecknet.

– Ett heraldiskt lejon är en kraftfull och ståtlig symbol med genitalierna i behåll och jag kan inte stå för en beskuren bild. Försvarets traditionsnämnd gjorde ändringar utan mitt medgivande. Försvaret är okunnigt om heraldik. Vapensköldar med lejon utan genitalier gavs förr till dem som förrått kronan, säger han till GP.

Nu tänker Vladimir A Sagerlund skicka en skrivelse till försvaret för att reda ut frågan. Någon förhoppning om att få rätt har han dock inte, säger han till GP.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X