Försvaret för FRA-lagen håller inte

Under strecket
Publicerad
Annons

Den senaste tidens uttalanden från bland andra försvarsminister Sten Tolgfors (SvD 5/7) och statsminister Fredrik Reinfeldt (DN 2/7), liksom debattinläggen från FRA:s förre överdirektör Anders Wik (DN 28/6) och hans efterträdare Ingvar Åkesson (SvD 29/6), är välkomna försök att i sak bemöta kritiken mot den så kallade FRA-lagen.

De argument som framförs utgör dock en skönmålning av verkligheten som inte håller för närmare granskning. Åkesson gläder sig åt att det nu blir möjligt för FRA att spana inte bara i etern (radiotrafik) utan även i kabel (internet- och teletrafik); lagen blir därigenom ”teknikneutral”. Problemet är att detta i sig utgör ett paradigmskifte.

Det är en sak att sätta upp en antenn och lyssna på radiotrafik, något vem som helst kan göra. Det är något helt annat att ålägga alla nätoperatörer att ”till särskilda samverkanspunkter överföra all trafik som förs över Sveriges gräns” (propositionens text); en samverkanspunkt är ”den plats där trafiken överlämnas från den trådägande operatören till myndigheten”.

Annons
Annons
Annons