Annons

Försvaret: En fråga om skyldighet – inte ett val

Försvarsmakten bryter inte mot gällande förordningar vid brandbekämpning, skriver Jon Wikingsson kommendör och operationsledare Försvarsmakten i en replik.
Försvarsmakten bryter inte mot gällande förordningar vid brandbekämpning, skriver Jon Wikingsson kommendör och operationsledare Försvarsmakten i en replik. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

Transportföretagen och Svenska flygbranschen vänder sig i en debattartikel på SvD.se mot att Försvarsmaktens helikoptrar används vid brandbekämpning i stället för civila helikoptrar. Skälet till kommunernas val påstås vara att Försvarsmakten bryter mot gällande förordning och inte fakturerar kommunerna för kostnaderna.

Under maj och juni har Försvarsmakten lämnat stöd vid brandkämpning vid sjutton tillfällen. Vid tio av insatserna har vi deltagit med helikopter. Och – det är helt riktigt – vi har inte fakturerat kommunerna en enda krona. Men det är också helt i sin ordning: ingen av dessa sjutton insatser har nämligen skett enligt den förordning om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet (2002:375) som artikelförfattarna åberopar. Hade så varit fallet hade vi begärt full kostnadstäckning, såsom föreskrivs i förordningen.

Annons
Annons
Annons