Annons

Försvaret: Mycket lyckad coronaövning

Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet. "I händelse av globala sjukdomsutbrott är det viktigt att snabbt kunna upprätta metoder för att möjliggöra diagnosticering av misstänkta fall", säger han.
Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet. "I händelse av globala sjukdomsutbrott är det viktigt att snabbt kunna upprätta metoder för att möjliggöra diagnosticering av misstänkta fall", säger han. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

I slutet av januari flyttade Försvarsmakten med kort varsel ett mobilt laboratorium och personal från Umeå till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att utveckla analysmetoder för att identifiera coronaviruset.

Under strecket
Kristina Erkenborn / TT
Publicerad

– När vi såg virusets framfart identifierade vi en möjlighet att på hemmaplan kunna öva vår laborativa förmåga och göra vår personal och våra resurser vid Totalförsvarets Skyddscentrum användbara, säger Philip Bacchus, kommendörkapten och chef för CBRN-kompaniet vid centret i Umeå.

Att forskningsövningen, som är ett samarbete med Folkhälsomyndigheten och Akademiska sjukhuset, inte offentliggjorts tidigare handlar inte om något hemlighållande, enligt Philip Bacchus.

Annons
Annons
Annons