Annons
X
Annons
X

”Försvararna har nästan alltid en fördel i stadsmiljö”

Syriska regeringstrupper fortsätter bekämpa rebeller i Aleppo. Att fullskaliga strider nu utspelar sig i en storstad är till oppositionsstyrkornas fördel, säger Bo Pellnäs, pensionerad överste och säkerhetspolitisk expert.

Foto: AP

Båda sidor säger sig nå framgångar på slagfältet i Aleppo. Regimen uppgav sent i söndags att de ”rensat” stadsdelen Salaheddin i norra Aleppo från rebeller och orsakat stora förluster bland oppositionstrupperna, något som snabbt tillbakavisades av aktivister

– De var bara i en del av Salaheddin, inte i centrum, säger Rami Abdul-Rahman vid Syriska Människorättsobservatoriet i England till nyhetsbyrån AP.

Enligt aktivister i staden fortsätter striderna samtidigt som de nu hävdar att Salaheddin ska vara fri från regimtrupper.

Annons
X

Vilken betydelse har miljön för de stridande?

– De som är dåligt beväpnade har en betydligt större chans att klara en strid i en stadsmiljö än utanför. I stället för att bli beskjutna av tio stridsvagnar behöver de kanske bara hantera en eller två i taget. Samtidigt är det svårt att skjuta med artilleri i en stad. Det är svårt att få ner elden där man vill ha den, den fastnar lätt i högre hus och så vidare. Granatkastare fungerar naturligtvis, säger Bo Pellnäs, pensionerad överste och säkerhetspolitisk expert.

Bo Pellnäs tillägger att det är avgörande för rebellerna att de har har vapen som är kraftfulla nog att slå ut stridsvagnarna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är frågan om de har det, men de beväpnar sig ju uppenbarligen efterhand utifrån.

  Hur anpassade är stridsvagnar för stadsmiljön?

  – De tar sig väl fram även om det ligger sten och bråte på vägarna och har en kanon som kan skjuta 150 meter men som nu bara behöver skjuta 40. Men de är mer utsatta. Du har verkligen chansen att komma dem inpå livet med kortviddiga pansarvärnsvapen, från källare och eller andra platser där du kan hålla stånd.

  Vart hamnar de civila i konflikten?

  – De råkar nog illa ut från båda håll om de inte lyckas ta sig ut ur krigszonen. Man kan misstänka att vissa rebellgrupper vill utnyttja de civila som någon slags skyddsfaktor. Samtidigt kan man misstänka att regeringstrupper inte tar så värst mycket hänsyn till att det finns civila bland de mål man vill bekämpa, säger Bo Pellnäs.

  – Att civila stannar kvar kan ha olika skäl. De fastnar för att de inte vågar lämna husen när det smäller och bedömer kanske att det är säkrast att gå ner i källaren för att stanna där. Sedan finns de som stannat för länge för att de hoppades att de inte skulle drabbas.

  Vad utmärker krig i stadsmiljö?

  – I och med att det övergår till närstrider så är det psykiskt väldigt påfrestande eftersom man är så involverad direkt med sitt kött och blod i vad som pågår. Det är en väldigt intensiv personlig närvaro i en strid i en stad.

  Enligt Bo Pellnäs påverkar också rök och dammbildning från rasande hus möjligheten att orientera sig i striden.

  – Samtidigt möjliggör det för den som är djärv att ta sig fram och komma in, säger han.

  Vilka nackdelar har regeringstrupperna?

  – Det brukar gå åt oerhört mycket ansträngningar och det tar lång tid att över huvud taget flytta fram sina positioner bara något kvarter. Du måste rensa hus och säkerställa att du har kontroll över omgivningen. Att rensa ett fyravåningshus i betong är ingen enkel uppgift och inget som amatörer sysslar med.

  – Jag har dock ingen aning om hur skickliga och listiga de här rebellerna är, om de har möjlighet att exempelvis försåtminera hus så att det blir svårt att ta sig in.

  Är det speciella soldater som skickas till en sådan här miljö?

  – Det är speciell träning som krävs. Du måste ofta spränga dig genom tak exempelvis för att komma vidare till nästa våning i ett hus. Det kräver väldigt välutbildade och väl ledda förband för att göra det med någon effektivitet. Och försvararna har nästan alltid en fördel i stadsmiljö.

  Omkring 200 000 civila uppges ha flytt Aleppo på grund av striderna enligt FN:s uppskattningar.

  Läs det senaste om striderna i Syrien

  Bilden kommer från en anonym film tagen inne i Syrien. Foto: AP
  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 2

  Bilden kommer från en anonym film tagen inne i Syrien.

  Foto: AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X