Recension

Nepotism. En historia om gener, pengar och politikFörsvar för den goda nepotismen

GENETISK NÄRHET Nepotism låter inte trevligt, och är det kanske inte heller, men det är helt naturligt för både människor och djur att positivt särbehandla sina släktingar. Det skriver Adam Bellow som möjligen talar i egen sak, son som han är till en Nobelpristagare i litteratur.

Under strecket
Publicerad
Annons

Otillbörligt gynnande av släktingar vid tillsättning av tjänster. Så lyder ordbokens definition av fenomenet nepotism. De flesta torde vara överens om att nepotismen är en dålig företeelse, oundviklig ibland, kanske rentav ofta förståelig, men definitivt inget som bör uppmuntras. Den amerikanske författaren och journalisten Adam Bellow vill få oss att ompröva denna djupt liggande negativa hållning i en uppmärksammad och kontroversiell ny bok med titeln Nepotism. En historia om gener, pengar och politik. Men är en omvärdering verkligen möjlig?

Bellow är inte sen med att bemöta sådana ryggmärgsreaktioner. Och han slår också tidigt fast att det kan tyckas som om han talar i egen sak. Hans far är ju ingen mindre än Nobelpristagaren i litteratur Saul Bellow. Det kan väl inte uteslutas att man med detta efternamn haft något lättare att bryta sig in i journalistikens och förlagsvärldens hårt bevakade finrum? Nej det kan det inte, menar Bellow junior, men samtidigt visar hans och otaliga andras exempel på hur nepotismen förändrats i riktning mot en mer demokratisk och meritokratisk anda. Den nya nepotismens barn är väl medvetna om folks starka misstro mot svågerpolitik i alla dess former, och har därför en vilja att hela tiden arbeta hårdare och prestera mera i syfte att visa omgivningen att deras positioner är välförtjänta. Detta är det ena av Bellows två viktigaste argument i plaidoyern för vad han kallar den nya nepotismen.

Annons
Annons
Annons