Annons

Förstörd skörd drabbar inte svenska champagneälskare

Champagne har haft några tuffa skördar de senaste åren. Nu väntar en katastrof i de södra delarna. Det kommer dock inte slå mot Sverige eftersom de champagnehus som säljer mest här har få gårdar i de drabbade områdena.

Under strecket
Publicerad

Medan skörden möglat bort i södra champagne klarar den sig i övriga delar av regionen.

Foto: Charlotte Brunzell/IBL

Medan skörden möglat bort i södra champagne klarar den sig i övriga delar av regionen.

Foto: Charlotte Brunzell/IBL
Medan skörden möglat bort i södra champagne klarar den sig i övriga delar av regionen.
Medan skörden möglat bort i södra champagne klarar den sig i övriga delar av regionen. Foto: Charlotte Brunzell/IBL

På grund av det nordliga läget drabbas ofta skörden i Champagne av problem. I år ser det dock ljust ut i områdena kring champagnestäderna Reims och Epernay. I de södra distriktet, Côte des Bar, väntar dock en katastrofalt dålig skörd. Denna del av Champagne ligger dock en bra bit ifrån de berömda champagnesluttningarna i Côte des Blancs och Montagne de Reims.

Flera producenter i distriktet Côte des Bar rapporterar om helt utslagna skördar efter frostnätter under våren och hagelstormar under sommaren. Även gråröta och mjöldagg har drabbat området – och delar av hela Champagne – men där är inte skadorna lika stora.

– Champagne har haft ett antal problematiska skördeår på grund av mycket frost på våren, men vår champagne, Bollinger, drabbas inte speciellt i år eftersom de inte tar några druvor från Côte des Bar, säger Jörn Ek hos Bollinger-importören Arvid Nordqvist.

Annons
Annons

Jag tycker mycket synd om kollegor ner i Aube som blivit av med allt

Jörn Ek förklarar också för SvD att fördelen med champagne är att vinet alltid lagras en tid, upp till 3–4 år, innan det skickas ut på marknaden. Det göra att man kan kompensera dåliga skördar med att fylla på med mer av äldre reservviner. Ett år med dålig skörd betyder alltså inte att ett champagnehus plötsligt inte har något att sälja.

– För Bollingers del kommer vi att få vad vi behöver för den svenska marknaden – men det verkar dock vara med nöd och näppe att det räcker, menar Jörn Ek.

Sveriges mest sålda champagne heter André Clouet och importeras av WineWorld. Deras vd Johan Boström är inte oroad på grund av skördekatastrofen i söder. De champagnehus som säljer mest i Sverige har nämligen ytterst få vingårdar i de drabbade delarna.

– I vår André Clouet finns bara pinot noir som kommer från de norra områdena kring Reims, så vi kommer inte att drabbas, förklarar Johan Boström för SvD..

Ägaren av André Clouet, Jean-François Clouet, rapporterar tvärt emot katastrofrapporterna att de själva i år ser fram emot en av de bästa skördarna.

– Men jag tycker mycket synd om kollegor ner i Aube som blivit av med allt, manar Jean-François Clouet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons