SvD Perfect Guide

Förstör din solkräm korallreven?

Att använda solkräm är viktigt för att skydda sig mot hudcancer och används flitigt av turister som vill upptäcka världens korallrev. Men nu varnar forskare för att solskyddet förstör reven.

Text: Sophie Tisell - 8 maj 2017
Annons

I en studie från 2015 har forskare kommit fram att kemikalien oxybenzene i solkräm har skadliga effekter på världens korallrev. Utöver korallrevens vackra attribut spelar de också en viktig roll för lokala samhällen och på världen som stort. Dels bidrar korallrev till lokala ekonomierna genom turism, dels bevarar de ekosystemen i fiskevatten. National oceanic and atmospheric administration uppskattar att korallreven bidrar rent ekonomisk med omkring 30 miljarder dollar i världen varje år. Reven har också en viktig roll i skydd mot växthuseffekten eftersom de absorberar koldioxid.

Forskare bakom studien vill vara tydliga med att de inte argumenterar för att folk ska sluta använda solkräm då det är ett viktigt skydd mot hudcancer. Istället uppmanar de konsumenter att leta efter en solkräm som innehåller titanium oxide eller zink oxide eftersom de ämnena inte skadar korallreven.

Annons