Förste svensken i rymden om ett årPar tros ha misshandlat tvillingarLäkare anmäler SahlgrenskaFyra avlidna efter ärtsoppslunchSkidprofil dog i schweizisk lavin

Under strecket
Publicerad
Annons

Henrik OscarssonVåren 2003 går Christer Fuglesangs livsdröm i uppfyllelse - han blir då den förste svensken i rymden.
Fuglesang ska som anställd av den europeiska rymdstyrelsen ESA följa med en amerikansk rymdfärja till den internationella rymdstationen ISS. Resan beräknas vara i elva dagar och svensken blir "mission specialist" ombord. Det innebär att han kommer att få göra rymdpromenader.
TT kunde på tisdagskvällen inte nå Fuglesang som utbildas vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasa i Houston. Men i helgen talade Per Tegnér, generaldirektör i den svenska Rymdstyrelsen, med Fuglesang som väntat i ett tiotal år på detta besked.
Ett föräldrapar i 30-årsåldern som anhållits misstänkta för att ha dödat sitt spädbarn, kan ha misshandlat även barnets tvilling.
Paret, som kommer från Västmanland, sökte i förra veckan läkarhjälp i Västerås för de två barnen. Den ena tvillingen hade skallskador och dog i torsdags på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Föräldrarna anhölls i måndags för vållande till annans död eller grov misshandel. De är skäligen misstänkta, vilket är den lägre graden av misstanke. Enligt Ulf Palm, informationsansvarig vid polisen i Västmanland, ska fler förhör med bekanta till paret göras. Polisen väntar också på resultatet av obduktionen av den avlidne tvillingbabyn för att få reda på om det verkligen var skallskadorna som orsakade dennes död. Björn MalmströmGöteborgs läkarförening kräver i en anmälan att Socialstyrelsen omgående granskar all akutsjukvård inom Sahlgrenska universitetssjukhuset. Läkarföreningens anmälan avser granskning av patientsäkerheten, resursbristen och svagheter i linjeorganisationen. Föreningen är kritisk till att utförarstyrelsens ordförande Lars Johansson (s) garanterar att patientsäkerheten är god. Nyligen skrev 97 läkare vid Östra sjukhuset, som ingår i Sahlgrenska, ett öppet brev till politikerna med skarp kritik mot förhållandena. Redan nästa vecka kan 20 platser öppnas vid medicinkliniken vid Östra sjukhuset.

– Visst är det 20 platser fler än vad vi har i dag, men jämfört med januari så är det bara fyra nya platser, sade Lars Wilén.
Vid mötet gavs också antydningar om att det kan öppnas ytterligare 20 platser på kliniken, skriver TT.
Foto: sofia sabel/kamerareportageEn fjärde person har avlidit efter att ha ätit den dåliga ärtsoppan som serverades i vården i Tierp för snart två veckor sedan.
Personen, som var svårt sjuk i livets slutskede och vårdades på länsgeriatriska kliniken, var en av de fyra som inte återhämtade sig efter sopplunchen. Miljökontoret i Tierp utreder varför soppan blev dålig. En misstänkt orsak är dålig varmhållning. Tommy Ederyd, närpolischef i Tierp, väntar samtidigt på obduktionsresultat från de två första dödsfallen.

Annons
Annons
Annons