Annons

Mauricio Rojas:Förstår svenska liberaler nationens betydelse?

Den svenska truppen vid OS-invigningen i Rio. I idrottsliga sammanhang är begreppet nation sällan något problematiskt. Men betydelsen av det nationella finns även utanför idrottsarenan.
Den svenska truppen vid OS-invigningen i Rio. I idrottsliga sammanhang är begreppet nation sällan något problematiskt. Men betydelsen av det nationella finns även utanför idrottsarenan. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Under strecket
Publicerad

Talleyrand lär ha sagt till Napoleon att man kan göra vad som helst med bajonetter, utom att sitta på dem. Detsamma kan sägas om nationen. Den som förnekar, missaktar eller föraktar nationen riskerar att främja en nationalistisk reaktion, av den sort som numera växer fram på ömse sidor om Atlanten. Det blir särskilt så, i ett läge då den nationella sammanhållningen är utsatt för stora påfrestningar, som i dag under globaliseringens och migrationens samverkande tryck.

I Sverige har den nationella gemenskapens betydelse inte bara grovt underskattats, utan reducerats till ett slags formsak, som inte vilar på en historia, en kultur och ett språk. Att hävda motsatsen, har betraktats som fientligt mot och exkluderande av det invandrade Sverige. På detta vis har vi hamnat i den absurda situationen, där man för att bejaka andras rötter och identiteter, skulle göra landet till en sorts kulturellt tabula rasa.

Annons
Annons
Annons