Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Krönika

Olle Zachrison: Första steget mot sundare affärsklimat

Man får ta seden dit man kommer. Så tror jag att många svenska företagare tänker när det gäller korruption i utlandet. Om både lokala och internationella konkurrenter använder sig av inofficiella smörjmedel för att vinna de åtråvärda affärerna, då är det svårt att avstå själv.

Företagaren Bertil som mutat sig fram i Kina är nog typisk på flera sätt. Han såg inget alternativ till att spela med i det korrupta spelet och han kände en press från hemmaledningen att leverera.

Men att muta sig fram är en våghalsig strategi. Inte bara för att man hamnar i ett osunt beroende av samvetslösa partners. Det kan också ge kännbara smällar för ekonomi och varumärke om det kommer fram, som i fallet ABB. Att det är olagligt behöver knappast nämnas.

Den officiella versionen från svenska bolag är alltid att samma höga etiska principer gäller i hela organisationen, oavsett land. Men det finns en annan, sannare bild under ytan. Den vill vi på SvD Näringsliv lyfta fram i vår granskning ”Blågula mutor”. I serien förekommer en rad icke-namngivna röster. Endast under löfte om strikt anonymitet har företagarna vågat berätta om korruptionen. Vi vill gärna ta del av fler berättelser och tips.

Annons
X

Att bryta tystnaden är första steget mot ett sundare och mer transparent affärsklimat.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X