Annons

Nytt Saab-plan hyllas av testpilot: ”Överlägset”

Saab och Boeing har genomfört den första testflygningen med sitt nya skolflygplan. Lyckas de sälja planet väntar en jättemarknad. Men nu ser den redan hårda konkurrensen ut att skärpas än mer.

Uppdaterad
Publicerad

På bara en vecka lyckades flyg- och försvarsindustriföretagen Saab och Boeing gå från utrullning och inledande marktester av deras nya skolflygplan till att göra den första testflygningen. Det stod klart när Boeings chefstestpilot Steven Schmidt bara några dagar före jul lyfte med det nya planet.

Med ombord fanns då också Dan Dreager, chefspilot för Boeings flygvapenprogram. Tillsammans gjorde de en 55 minuter lång runda från flygplatsen i St. Louis, USA, och som mest var planet uppe på en höjd av omkring 3 500 meter.

En vecka efter att Saabs och Boeings skolflygplan rullades ut för marktester har det gjort sin första flygning.

Foto: Boeing Bild 1 av 3

Där fram i skolflygplanet sitter eleven som håller på att utbilda sig till stridsflygare. Bakom eleven sitter instruktören som är en erfaren pilot. Fast i det här fallet är det två testpiloter som sitter i planet.

Foto: Boeing Bild 2 av 3

– Flygplanet uppfyllde alla förväntningar. Det är välkonstruerat och har överlägsna flygegenskaper, sa chefstestpiloten Steven Schmidt i en skriftlig kommentar efter att flygningen var gjord.

Foto: Boeing Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons