Annons
X
Annons
X

Första Ipred-fallet i tingsrätten

Den nya Ipredlagen hann knappt träda i kraft innan första anmälan landade på Solna tingsrätt. Fem ljudboksförlag vill veta identiteten bakom ett IP-nummer som laddat upp ljudböcker av författare som Åsa Larsson, Jens Lapidus och Jan Guillou. ”Vi kommer så klart följa lagen”, säger internetoperatören till SvD.se.

Fem svenska ljudboksförlag, Earbooks, Storyside, Piratförlaget, Bonnier Audio och Norstedts, lämnade idag in en gemensam ansökan till Solna Tingsrätt om att få ut information om vem som står bakom ett visst IP-nummer.

Anmälan inkom strax efter lunch i dag till Solna tingsrätt. Under eftermiddagen beslutade tingsrätten att internetoperatören Ephone/Perfect Communication, som anmälan riktar sig emot, ska få 14 dagar på sig att yttra sig om anmälan innan ett beslut tas. De 14 dagarna börjar gälla när operatören delgivits om anmälan.

– Vi har identifierat ett IP-nummer varifrån en väldigt stor mängd titlar sprids. Det rör sig om ett par tusen olika ljudböcker, i stort sett all svensk ljudboksutgivning, säger Kjell Bohlund, ordförande för Svenska Förläggareföreningen, som samordnar anmälan till SvD.se.

Annons
X

Totalt står 15 författare bakom anmälan, däribland Håkan Nesser, Ernst Brunner, Jan Guillou, Kajsa Ingemarsson, Åsa Larsson och Jens Lapidus. Anmälan gäller bland annat Guillous Tjuvarnas marknad och Mankells Comedia Infantil.

– Det är ju författarens upphovsrätt som är kränkt, så vi samordnar det hela för de fem förlagens räkning, som har fullmakt från 15 författare. Men många fler författare är ju drabbade, säger Kjell Bohlund.

Enligt Svenska Förläggareföreningen fanns sammanlagt över 2 000 ljudboksfiler uppladdade. Filerna fanns enligt anmälan på en ftp-server och var tillgängliga i natt. Enligt det bevismaterial som lämnats in till Solna tingsrätt ska förlagen med hjälp av Antipiratbyrån ha kontrollerat filerna mellan klockan 03.27 och 05.44 i natt.

”Det har översiktligt kontrollerats att dessa filer innehåller de verk som framgår av filens beteckning”, står det i anmälan.

Hur har ni identifierat IP-numret?

– Det har skett genom analyser på internet, jag vill inte gå in närmare på hur det gått till. Förläggareföreningen har anlitat Antipiratbyrån för att göra en teknisk undersökning, säger Kjell Bohlund.

Har ni fler anmälningar på gång?

– Det beror på vad som händer. Vi hoppas ju att den illegala spridningen ska minska nu.

Advokat Peter Danowsky, som företräder de fem förlag som lämnat in anmälan, säger att det fortfarande är oklart hur ärendet tas vidare om man får ut identiteten.

– Det blir förlagen som får bestämma vad de vill göra, rättsligt är det som händer att man först och främst kontaktar den här personen och ber om en förklaring, förhoppningsvis leder det till att den här personen slutar ladda upp otillåtet, säger advokat Peter Danowsky, som företräder förlagen.

– Sen beroende lite grann på vad det är för person får man se om det skapolisanmälas och om det ska ställas skadeståndskrav. Är det en ungdom som gjort det i oförstånd så har man en situation, är det en äldre person som gjort det fullt medvetet har man en annan situation.

Vad kan man tänka sig för skadestånd?

– Det är inte uträknat. Jag tror man måste titta på marknaden för respektive bok och sen göra ett övervägande av vad det här otillåtna har lett till, hur det har påverkat den legala försäljningen.

Rör det sig om tusentals kronor?

– Att det rör sig om många tusen kronor är utan varje tvekan, men om det är 10, 20, 30 eller 50 000 beror väl i någon mån på vilken bok det är. Den uträkningen är inte gjord.

Anmälan riktar sig mot en kund hos företaget Ephone/Perfect Communications – en internetoperatör med huvudkontor i Kista. Går domstolen på Förläggareföreningens linje kommer företaget tvingas lämna ut uppgifter om vem som hade det specifika ip-numret vid de tidpunkter som står i anmälan.

– Vi kommer så klart följa lagen, så enkelt är det, säger Bo Wigstrand, vd på företaget, till SvD.se.

I dag gör tekniken att företaget lätt kan se vilken abonnent som hade den aktuella ip-adressen vid de tidpunkter anmälan gäller.

– Anmälan rör vår ip-adress, det kan jag se. Vi har en pryl som håller reda på vem som hade den här ip-adressen vid olika tillfällen. Sedan matchar vi ihop det med abonnenten, säger Bo Wigstrand.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X