Första intervjun med mannen som dödade Bin Laden

I en intervju med
Esquire magasin hävdar en medlem ur kommandostyrkan US Navy Seals att det var han som dödade Usama bin Laden. Soldaten ger nu för första gången en intervju.

– Exakt ett år såg jag på tv och fick höra reportern säga: ”Minns du var du var när bin Laden dog”. Då tänkte jag: Självklart minns jag – jag var ju i hans sovrum och tittade ner på hans kropp, berättar den anonyme soldaten i intervjun.

Under strecket
SvD
Publicerad

Usama bin Laden.

Foto: AP
Annons

Kommandosoldaten går inte ut med sitt namn, det är fortfarande hemligt. Han slutade tre månader efter att Usama bin Laden hade dödats i Bilal i Pakistan. Sedan dess har han – trots 16 års tjänst – inte märkt av något stöd alls från amerikanska staten. Enligt vad soldaten uppger till Esquire får han ingen pension, ingen fri hälsovård och inget skydd för sig själv och sin familj. Han känner sig ständigt hotad och har lärt sina barn att göma sig i badkaret vid minsta tecken på fara.

Mannens berättelse om den 2 maj 2011 – dagen då al-Qaida-ledaren Usama bin Laden sköts ihjäl – är full av detaljer. Marinsoldaten beskriver att det egentligen inte är planerat att det är han som ska skjuta. Men omständigheterna gör att det till slut är han som står där öga mot öga med bin Laden.

Annons
Annons
Annons