Annons
X
Annons
X

Första hedgefonderna i PPM

Det redan digra PPM-utbudet får nu tillskott av ytterligare hedgefondsliknande alternativ. Analytiker varnar dock för att fonderna har för kort historik och för att valutaeffekten står för en stor del av framgången.

Börsen fortsätter ned och många aktiefonder likaså. Men det finns undantag. I PPM-systemet har det nyligen kommit in fyra hedgefondsliknande fonder som alla visar stora uppgångar i år.

Enligt PPM:s regelverk accepteras inte specialfonder, och där ingår generellt de svenska hedgefonderna. Men de här fonderna har anpassats efter regelverket så att de kan godkännas av PPM.

– Hedgefonderna har i allmänhet problem med transparens, likviditet och administration. Vi har skapat fonderna på ett sätt som gör att placeraren har ökad insyn, säger Markus Rudling på hedgefondförvaltaren Salus Alpha som saluför de aktuella hedgefonderna.

Annons
X

– Vi har förpackat risken i fonderna så att det gemensamma europeiska regelverket, UCITS 3, uppfylls. Vi kombinerar transparens och likviditet med hedgefondsexponering, tillägger han.

De fyra fonder som det nu blir möjlighet att spara i är bland annat en fastighetsfond som placerar i europeiska fastighetsaktier. Fonden har möjlighet att sälja alla aktier när risken är för hög och istället sätta pengarna i korta företags- eller statspapper.

– Meningen är att investerarna ska vara med på den cykliska uppsidan i fastighetsmarknaden men inte på nedsidan, säger Markus Rudling.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Övriga fonder placerar i börslistade finansiella index som består av 10-20 olika globala hedgefonder med olika placeringsinriktning.

  – Det här är bra eftersom volatiliteten och marknadsrisken är betydligt lägre än i traditionella aktiefonder, säger Markus Rudling och refererar till att Salus Alpha Managed futures, inklusive underliggande index, steg med 19 procent i fjol när aktiemarknaderna backade rejält.

  Men fondexperten höjer ändå ett varnande finger. Även om det ser bra ut på papperet är ett problem med de här fonderna att de har en för kort historik. För att kunna utvärdera om en fond är bra eller inte bör man kunna se utvecklingen flera år tillbaka i tiden.

  – Just den här typen av fond med lite udda strategi vill man helst att den ska ha funnits i fem år så att man får en bild av vad det är för slags förvaltning och man får bättre grepp om riskerna. De här fonderna har funnits drygt ett år. Man vet inget om det långsiktiga resultatet, säger Jonas Lindmark, analytiker på det oberoende fondtjänstföretaget Morningstar.

  Han säger att risken med nykomlingar i fondbranschen är att de vid en tidpunkt har startat en mängd fonder, lagt ned dem som inte utvecklats så väl och enbart satsat på dem som gått bra.

  – Jag skulle lugna mig något år till och ser hur resultatet blir. Proffsen brukar vänta 2-3 år för att se om det går bra och sedan kan de investera, säger Jonas Lindmark.

  En annan mycket viktig faktor i sammanhanget är att Salus Alpha-fonderna handlas i euro.

  – Hade inte kronan försvagats så mycket mot euron så hade de inte varit vinnare. Räntefonder i euro ser också ut som vinnare, men det är bara en valutaeffekt, konstaterar Jonas Lindmark.

  Mats Öberg, fondchef på PPM, säger att fonderna kan använda en hedgeliknande teknik i sin förvaltning, samtidigt finns det krav på hur ofta det ska vara handel i fonden och på informationen till andelsägarna.

  – Det finns en rad administrativa krav, som att det ska vara handel varje vardag och så vidare, säger Mats Öberg.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X