Annons
X
Annons
X

Första flytten till NKS gick enligt planerna

Flytten av de 20 hjärtpatienterna till de nya lokalerna i Nya Karolinska i Solna gick helt enligt planerna under söndagen. Det var idel nöjda miner hos vårdansvariga på Karolinska och de många ansvariga landstingsråd som dök upp under pressträffen på sjukhuset.

– Det är skönt att flytta, det här har vi förberett oss för i flera år, kommenterade sjuksköterskan Ellen Gustavsson Segerhag, omvårdnadschef på Tema hjärta och kärl.

Nya Karolinska
Camilla Settergren, hjärtläkare, och Laila Hübbert, överläkare, och Ellen Gustavsson Segerhag, sjuksköterska, på plats på Mottagning Hjärta och Kärl i den nybyggda sjukhusbyggnaden Nya Karolinska Solna (NKS) på söndagen.
Camilla Settergren, hjärtläkare, och Laila Hübbert, överläkare, och Ellen Gustavsson Segerhag, sjuksköterska, på plats på Mottagning Hjärta och Kärl i den nybyggda sjukhusbyggnaden Nya Karolinska Solna (NKS) på söndagen. Foto: Henrik Montgomery/TT /

Flytten inleddes redan tidigt på söndagsmorgonen och det tog några timmar att köra de 20 patienterna i kulverten från den gamla och nu stängda thoraxbyggnaden till den nya. Några av patienterna behövde intensivvård och kördes med respirator och övervakades hela tiden av läkare och annan vårdpersonal. Andra var nyopererade och några var inlagda för medicinering.

– Det gick väldigt bra allting men så var ju också allt exakt planerat minut för minut. Tekniken fungerade liksom alla larm och den övriga utrustningen. Och patienterna sa efteråt att de kände sig säkra och trygga, berättar Camilla Settergren som var mottagande hjärtläkare denna första dag på NKS.

20 patienter motsvarar knappt hälften av det antal hjärtpatienter som Karolinska brukar ha inneliggande. Det var en medveten neddragning för att säkra allt kring flytten. Men för att de skulle fungera har flera patienter tagits om hand på andra sjukhus i Stockholm. Några har också skickats till andra universitetssjukhus i landet, exempelvis Örebro och Uppsala, till en kostnad om 350 000 kronor per operation för Stockholmslandstinget.

Annons
X

– Vi är direkt redo för att ta emot akuta fall och senare i veckan hoppas vi även kunna göra den första planerade operationen här i de nya lokalerna. Vi har flyttat in i ett patientsäkert sjukhus, alla verkar nöjda och om 14 dagar hoppas vi vara uppe i normal nivå igen, säger överläkare Laila Hübbert när hon summerar intrycken efter den historiska flytten och efter att ha rondat för första gången i de nya patientrummen.

På söndagen flyttade de första patienterna in på Nya Karolinska i Solna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är mer än 40 år sedan ett nytt sjukhus öppnade i Stockholmsområdet, då var det Huddinge sjukhus. Och det är nästan 80 år sedan den stora huvudbyggnaden på det då statliga Karolinska invigdes.

Med en kraftigt neddragen verksamhet och ett planerat stabsläge öppnade den första etappen på Nya Karolinska under söndagen och går allt som planerat kommer barnsjukvården in nästa söndag. Men det är först hösten 2018 som NKS ska vara i full drift.

– Då ska vi fira, men det är en glädjens dag redan nu när allt gått enligt planerna. Det är en kraftig förbättring för de allra sjukaste som behöver den högspecialiserade vården som kommer att finnas här. Men det är bara en del av allt vi bygger ut för framtidens sjukvård, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

I en debattartikel DN Debatt försvarar alliansföreträdarna införandet av den nya tematiska organisationen som inte minst läkarföreningen på Karolinska velat avbryta.

De skriver också att kostnaden för sjukhuset är fullt rimlig i relation till vad patienterna i Stockholm och Sverige får i utbyte, men att man borde varit tydligare med den totala kostnaden. Men att den kan bli en bit över 70 miljarder kronor fram till 2040 som SvD visade på lördagen nämns inte i debattartikeln.

Annons
Annons
X

Camilla Settergren, hjärtläkare, och Laila Hübbert, överläkare, och Ellen Gustavsson Segerhag, sjuksköterska, på plats på Mottagning Hjärta och Kärl i den nybyggda sjukhusbyggnaden Nya Karolinska Solna (NKS) på söndagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT / Bild 1 av 2

På söndagen flyttade de första patienterna in på Nya Karolinska i Solna.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X