Första fallet för ny sexbrottslag

En 28-årig man kan bli den förste som fälls för det nya brottet våldtäkt mot barn. Övegreppen ska ha skett samma natt som den nya lagen trädde i kraft.

Under strecket
Publicerad
Annons

Natten mellan den 31 mars och 1 april mötte den 28-årige mannen en ung flicka i en förort söder om Stockholm. Enligt åklagaren utsatte mannen flickan för sexuella övergrepp. De båda kände inte varandra sedan tidigare.

– Det var ett slumpmässigt möte, de hade ingen tidigare relation till varandra, säger kammaråklagare Johnny Järlefelt till TT.
28-åringen ska dessutom ha stulit något från flickan och försett henne med Rohypnoltabletter. Mannen greps i torsdags morse.
I går häktades han i Stockholm, misstänkt bland annat för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Men den exakta tiden för de misstänkta övergreppen kan avgöra om brottsrubriceringen ändras till våldtäkt mot barn. Den 1 april ändades sexualbrottslagen, och brottet ska ha begåtts timmarna kring tiden för lagändringen.
Kammaråklagare Johnny Järlefelt begärde mannen häktad för grovt sexuellt utnyttjande alternativt våldtäkt mot barn. Tingsrätten valde tills vidare den förra brottsrubriceringen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons