Annons
X
Annons
X

Första året utan Jobs

I dag är det ett år sedan Apples vd Steve Jobs gick ur tiden. Det har varit tolv starka månader för bolaget, men fortfarande är det upp till bevis.

[object Object]
Steve Jobs. Foto: PAUL SAKUMA/AP

Steve Jobs tog ett tynande Apple och gjorde det till en innovationsdriven börsraket. När han gick bort fruktade många att bolaget skulle förlora sin särskilda status bland världens elektronikbolag. Idag, ett år senare, kan man konstatera att pessimisterna fått se sig motbevisade, i alla fall på kort sikt.

– Det har varit ett starkt år för Apple. Aktien har varit uppe på rekordnivåer och bolaget har genomfört två lyckade lanseringar, trots att innovationsgraden inte varit lika hög som tidigare, säger Helena Nordman Knutson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission.

Att utse Apple-veteranen Tim Cook till Jobs efterföljare var ett bra beslut, enligt henne.

Annons
X

– Han är inte lika karismatisk som Jobs, men det var ett jättebra val då de två länge jobbat nära varandra. Övergången har gått väldigt smidigt, vilket är bra, då den lika gärna hade kunna sänka bolaget. Fokus har dock skiftats lite från innovation till processerna.

Enligt Helena Nordman Knutson är det fortfarande upp till bevis för Apples ledning.

– De senaste två mobilerna inte haft särskild hög innovationsgrad. Det är då nästa generations iphones släpps som man kommer få svart på vitt hur bolaget klarat sig innovationsmässigt.

Annons
Annons
X

Steve Jobs.

Foto: PAUL SAKUMA/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X