Först ut med Oman

Sedan i tisdags är Stockholm först i Europa med charterflyg till Oman, ett av de mest traditionsrika länderna i Arabvärlden. SvD Resor testade det nya resmålet: Avslappnad solsemester och exotism, javisst. Men glöm partyliv och shoppingfest.

Under strecket
Publicerad
Turbanen, här kallad musar, har genom århundraden varit främsta huvudbonad för männen i Oman. Här bärs den av en unga man i utkanten av Salalah - hamnstaden som är vinterns stora charteröverraskning.

Turbanen, här kallad musar, har genom århundraden varit främsta huvudbonad för männen i Oman. Här bärs den av en unga man i utkanten av Salalah - hamnstaden som är vinterns stora charteröverraskning.

Annons

Tjoff, tjoff, tjoff. Med tre säkra hugg skär fruktsäljaren toppen av en nyss plockad kokosnöt och borrar hål för sugröret med knivspetsen.

– Varsågod och drick. Välkomna till Salalah!
Smaken av den färska, söta kokosmjölken passar perfekt i den fuktiga subtropiska luften och de exotiska omgivningarna. För bara ett par timmar sedan landade vi på den lilla dammiga flygplatsen utanför Salalah. På en och samma gång känner vi oss som i Indien, Karibien - och självklart i Arabvärlden.
Salalah är Omans andrastad och ligger på sydspetsen av Arabiska halvön. På det lilla torget där vi har slagit oss ned, sitter solbrända män med turban och långa, vita jellabior och samtalar avslappnat i skuggan. I våra ögon ser det ut som en scen ur Tusen och en natt. Indiska kvinnor i färggranna sarier trippar iväg med sina inköpspåsar och från stånden i souken bjuder unga kvinnor med svarta slöjor ut sina varor.
Vid gatans slut löper kustvägen längs Arabiska havets finkorniga, vita sandstränder. Åt andra hållet breder
plantager ut sig med banan, kokosnöt och papaya. Det påminner lite om Zanzibar. Det är märkligt att vi ändå befinner oss i Arabiska öknen.
Förklaringen till det helt speciella klimatet är bergskedjan som likt en halvmåne löper mellan öknen och staden. Bergen får monsunregn att falla från juni till september, något som skapar överväldigande frodighet utan motstycke på annat håll på Arabiska halvön.
Jo, här kan man nog tillbringa en veckas tid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons