Annons

Först kom smogen – sen kom cancern

Ökande cancer och en allmän vårdförsäkring som ger folk råd till behandling pressar Kinas sjukhus och anhöriga. I Peking har rädslan för sjukdomen blivit lika tydlig som smogen i luften, berättar en av de drabbade för SvD.

Publicerad

– Smärta, det är det enda ordet som kan beskriva hur jag känner, säger Zhang Xuelian, 36 år, med svag röst när hon ligger på sjuksängen i Pekings cancersjukhus.

Tack vare den allmänna sjukförsäkringen som kommunistpartiet infört de senaste tre åren har Zhang kunnat åka från sin lilla hemstad i Inre Mongoliet hit till Pekings cancersjukhus. Det är det bästa sjukhuset i landet för lymfkörtelcancer.

Wang Xuebing, 38 år, tar hand om sin hustru Zhang Xuelian, 36 år, som har lymfkörtelcancer. De har lämnat hemstaden Hulunbuir i Inre Mongoliet för vård på Pekings cancersjukhus.

Foto: LOU LINWEI Bild 1 av 3

När Zhang Yanxia, 34 år, fick diagnosen lymfkörtelcancer kände hon bara ett stort mörker. Hon är lärare från Gansuprovinsen men får nu behandling i Peking.

Foto: LOU LINWEI Bild 2 av 3

Zhu Jun (mitten) är ledande lymfspecialist på Pekings cancersjukhus. Tillsammans med läkaren Zheng Wen (till höger), tittar han till patienten Zhang Shuhua (till vänster), som är en 60-årig lärare.

Foto: LOU LINWEI Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons