Annons

Först kom smogen – sen kom cancern

Ökande cancer och en allmän vårdförsäkring som ger folk råd till behandling pressar Kinas sjukhus och anhöriga. I Peking har rädslan för sjukdomen blivit lika tydlig som smogen i luften, berättar en av de drabbade för SvD.

Under strecket
Publicerad

Wang Xuebing, 38 år, tar hand om sin hustru Zhang Xuelian, 36 år, som har lymfkörtelcancer. De har lämnat hemstaden Hulunbuir i Inre Mongoliet för vård på Pekings cancersjukhus.

Foto: LOU LINWEI Bild 1 av 3

När Zhang Yanxia, 34 år, fick diagnosen lymfkörtelcancer kände hon bara ett stort mörker. Hon är lärare från Gansuprovinsen men får nu behandling i Peking.

Foto: LOU LINWEI Bild 2 av 3

Zhu Jun (mitten) är ledande lymfspecialist på Pekings cancersjukhus. Tillsammans med läkaren Zheng Wen (till höger), tittar han till patienten Zhang Shuhua (till vänster), som är en 60-årig lärare.

Foto: LOU LINWEI Bild 3 av 3

– Smärta, det är det enda ordet som kan beskriva hur jag känner, säger Zhang Xuelian, 36 år, med svag röst när hon ligger på sjuksängen i Pekings cancersjukhus.

Tack vare den allmänna sjukförsäkringen som kommunistpartiet infört de senaste tre åren har Zhang kunnat åka från sin lilla hemstad i Inre Mongoliet hit till Pekings cancersjukhus. Det är det bästa sjukhuset i landet för lymfkörtelcancer.

Annons
Annons
Annons