Försoning på Cypern hotas – av halloumi

Aphrodite Philippou, 73, tillverkar halloumi på en farm i närheten av Nicosia på Cypern.
Aphrodite Philippou, 73, tillverkar halloumi på en farm i närheten av Nicosia på Cypern. Foto: Petros Karadjias/ TT

Efter lång kamp lyckades Cypern nyligen få sin nationalost skyddad av EU. Men beslutet har ökat spänningarna i det redan hårt splittrade landet: ”Fullständigt förräderi”.

Publicerad
För att osten ska få kallas halloumi måste den vara tillverkad på Cypern och innehålla minst 51 procent get- eller fårmjölk.

För att osten ska få kallas halloumi måste den vara tillverkad på Cypern och innehålla minst 51 procent get- eller fårmjölk.

Foto: Petros Karadjias/TT
Annons

Osten halloumi har inte varit skyddad av EU på samma sätt som exempelvis gorgonzola – förrän i slutet av mars i år. Då beslöt EU att halloumi skulle få skyddsbeteckningen SUB, viket betyder att endast ost som tillverkats på just Cypern får kallas halloumi, något som SvD rapporterat om tidigare.

Hela Cypern är officiellt med i EU. Men i det turkiskt kontrollerade området i norr, som kallas Turkiska republiken Nordcypern och som endast erkänns av Turkiet, tillämpas inte EU-regler. Det gör de dock i Cyperns södra del, Republiken Cypern, som styrs av en grekcypriotisk regering.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons