Försökte gifta bort sin 14-åriga dotter – åtalas

En man från Västerås åtalas för att ha försökt gifta bort sin 14-åriga dotter i Etiopien. När hon vägrade lämnades hon kvar hos en släkting men lyckades via Facebook få hjälp och ta sig till hem till Sverige. Det är det andra fallet på kort tid om tvångsäktenskap. Nyligen dömdes en man till fyra års fängelse för att ha gift bort sin dotter.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Det var samband med en resa över jullovet i december 2014 som den 14-åriga flickan reste utomlands med sin pappa. Enligt åtalet trodde hon att de skulle åka iväg för att hälsa på hennes mamma som bor i ett annat land.

Men mannen tog istället med dottern till en släkting i Etiopien och försökte där förmå henne att gifta sig med en flera år äldre man. Han behöll även hennes mobiltelefon och pass. Hon vägrade och pappan lämnade henne, mot hennes vilja, kvar i landet och reste tillbaka till Sverige, har flickan berättat i polisförhör. Genom Facebook lyckades flickan få kontakt med bland annat en skolkurator och kunde så småningom – efter drygt ett års tid – få hjälp att ta sig tillbaka till Sverige.

Annons
Annons
Annons