Tumult vid Åkesson-möte: "Försökte ta sig in i lokalen"

Ett tumult utbröt i samband med att SD:s partiledare Jimmie Åkesson talade på en gymnasieskola i Eskilstuna. Ett stort antal personer samlades utanför skolan och polisen tillkallade förstärkning. Ingen person skadades och vid 20-tiden ska de flesta på platsen ha skingrats.

Under strecket
Publicerad
Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Trots polisbevakning hade ett antal personer som inte sympatiserar med partiet samlats utanför skolan på fredagskvällen för att demonstrera och försöka storma lokalen. Enligt polisen ska det handla om 30–40 personer.
–En del personer har försökt ta sig in i lokalen, förbi polisens avspärrningar. En del maskerade sig och pyroteknik har använts, det har varit någon form av fyrverkerier och kraftiga smällare så kallade bangers, men det har inte varit riktat mot patrullerna, säger Fredrik Kliman, presstalesman för polisen region Öst till SvD.
Polisen har satt upp avspärrningar utanför skolan och tillkallat förstärkningar till området. Patruller från bland annat Västerås, Linköping och Norrköping var på plats liksom hundpatruller.
Vid 20-tiden hade inga personer omhändertagits och ingen ska heller ha skadats. Polisen ska ha motat bort demonstranterna en bit från skolan och strax efteråt ska mötet ha avslutats som planerat.
– Det verkar som att man har lyckats skingra folksamlingen, vårt uppdrag är att upprätthålla ordningen och se till säkerheten på platsen, de flesta har vi fått iväg därifrån nu, säger Kliman.

Annons
Annons
Annons