Annons
Ledare

Tove Lifvendahl:Förslaget som hotar Sveriges konkurrenskraft

Idén med att ha genuint internationella utbildningar i Sverige, där elever med olika bakgrund kan mötas, hotas nu att slås sönder.
Idén med att ha genuint internationella utbildningar i Sverige, där elever med olika bakgrund kan mötas, hotas nu att slås sönder. Foto: Grøtt, Vegard / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Sverige har varit ett land med höga ambitioner när det gäller att vara en del av världen. Vi ska vara ett land som skapar möjligheter för alla att lära sig och utvecklas, brukar det heta. Och vi ska vara ett land som är med formar framtiden, med kompetens och kunnande som medel.

Mycket behövs om dessa djärva mål ska nås. En viktig del handlar om den svenska skolan. Där grundläggs förståelse för omvärlden, men numera behöver också skolan vara en del av världen. Skolan måste utgöra en miljö där internationell öppenhet och kontakter paras med höga ambitioner att lära. Här har inte den svenska skolan i alla avseende glänst, för att uttrycka det milt, men ett lysande undantag har varit de så kallade IB-programmen på gymnasienivå.

Annons
Annons
Annons