Förslaget som får Google att skaka

USA:s regering vill ge privatpersoner mer anonymitet på internet. Nu vill den få igenom ett förslag som hindrar webbplatser att spara information om dig. Samtidigt sätter det enorma summor på spel. Blir förslaget verklighet kan det leda till kris för jättar som Google och Facebook.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan länge finns ett system som hjälper dig att sålla bort oönskade telefonförsäljare, i Sverige kallat NIX. Nu kan ett amerikanskt förslag ge dig möjligheten att slippa icke-önskvärd reklam även när du surfar. Glädjande för många, men för nätjättarna – i synnerhet Google – kan konsekvenserna bli tuffa, skriver CNN Money.

The Federal Trade Commission, FTC, är ett organ i USA:s regering som arbetar för en konkurrenskraftig marknad, och för att skydda konsumenter från falsk reklam. Myndigheten lade i veckan fram ett förslag som ska hindra webbplatser att spara information om dig - såvida du själv inte tillåter det. Tjänsten, i själva verket en add-on som du installerar i din webbläsare, ska tala om för webbplatsen du besöker att inte lagra uppgifter om dig. Och det är inte bara amerikaner som tröttnat på riktad reklam som ska kunna teckna sig för tjänsten. Den ska fungera globalt, anser FTC.

Annons
Annons
Annons