Annons

Förslaget: Snabbspår för att godkänna skyddsmaterial

Personal i skyddskläder vid provtagningen för covid-19 på Huddinge sjukhus.
Personal i skyddskläder vid provtagningen för covid-19 på Huddinge sjukhus. Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT

Ett snabbspår för att godkänna nya produkter ska sätta fart på leveranserna av skyddsutrustning till sjukvården. Regeringen väntas lägga fram ett förslag inom några dagar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det råder skriande brist på skyddsutrustning som munskydd, visir och plasthandskar tackar Socialstyrelsen nej till jätteleveranser som inte är EU-certifierade och därmed inte garanterat uppfyller kvalitetskraven.

För att komma runt problemet och snabbt öka tillgången på utrustning har Arbetsmiljöverket nu lämnat ett förslag på åtgärder till regeringen. Det går ut på att skapa ett snabbspår för godkännande av nya produkter och för att företag som vill börja producera skyddsutrustning ska kunna sätta igång.

Istället för en tidsödande traditionell EU-certifiering föreslås att en ny instans ansvarar för att kontrollera kvalitén och godkänna nya produkter.

– Vi har lämnat ett utkast till regeringen och nu pågår en dialog. Jag hoppas att det ska kunna hanteras och beslutas så snart som möjligt, säger Ywonne Strempl som är avdelningschef på Arbetsmiljöverket till SvD.

Förslaget är möjligt sedan EU -kommissionen kommit med nya rekommendationer som ger utrymme för undantag från gällande EU-regler för skyddsutrustning.

Annons
Annons

– Vi och även Tullverket ser att det kommer in stora mängder utrustning och även piratkopior av låg kvalitet och ingen kan ha missat hur människor tillverkar egna skydd. Det här är något vi vill möta genom att ge bättre förutsättningar för att snabbt få till ett ökat utbud av kvalitetssäkrad utrustning, säger Ywonne Strempl.

– Personal som jobbar inom vård och omsorg måste kunna lita på att skyddsutrustningen fungerar, fortsätter hon.

Den förenklade processen ska bara gälla under pandemin. Tanken är att se till så att de grundläggande kraven uppfylls men att det ska ta kortare tid.

– Certifiering är i vanliga fall en ganska långsam procedur som tar många månader och dessutom kostar ganska mycket pengar, säger Ywonne Strempl.

Det finns även tillverkare som redan inlett en certifieringsprocess vilken nu kan skyndas på.

Johanna Sandwall som är krisberedskapschef på Socialstyrelsen bekräftar att man tvingas tacka nej till stora leveranser som inte är certifierade och därför inte säkert uppfyller kraven.

Ett exempel är en leverans som Försvarets materiellverk arrangerat i samverkan med Polen. Den enskilda leveransen skulle innehålla 1,5 miljoner FFP2-masker, 2,4 miljoner visir och 8 miljoner plasthandskar.

Det vore att invagga dem som jobbar i sjukvården i falsk trygghet.

FMV bekräftar för SvD att myndigheten är redo att genomföra affären om Socialstyrelsen säger ja. Samtidigt har FMV gjort klart för Socialstyrelsen att maskerna inte är certifierade med risk för att de inte håller tillräcklig kvalitet.

Masker av samma typ har efter leverans till Nederländerna visat sig inte hålla måttet och kasserats, påpekar FMV.

Annons
Annons

– Vi kommer att tacka nej till den affären. Vi kan inte ta in skyddsutrustning som inte säkert uppfyller kraven. Det vore att invagga dem som jobbar i sjukvården i falsk trygghet, säger Johanna Sandwall på Socialstyrelsen.

Hon bekräftar bilden av att det är mycket stor konkurrens kring den här utrustningen på internationella marknaden där länderna bjuder över varandra.

– För vår del är pengarna inte ett problem men vi är bestämda när det gäller kvalitén.

Hon tillägger att det trots problemen hela tiden görs upp affärer och sker leveranser och att man än så länge klarar försörjningen av skyddsutrustning till regionerna, men att framförhållningen bara är 48 timmar.

Enligt en källa till SvD är en mycket stor del av de leveranser som erbjuds både från utlandet och inom Sverige inte certifierade.

SvD har fått ta emot många samtal och tips från företag som själva erbjudit sig att ställa om produktionen eller förmedla leveranser från utlandet men utan respons från Socialstyrelsen. En viktig förklaring är just bristen på certifiering och kontroll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons