Annons

Förslaget lär inte hjälpa patienterna

En äldre patient, som ofta har tio eller fler läkemedel, ska dessutom hålla reda på upprepade byten av flera av dessa medel, skriver författarna.
En äldre patient, som ofta har tio eller fler läkemedel, ska dessutom hålla reda på upprepade byten av flera av dessa medel, skriver författarna. Foto: PERNILLA WAHLMAN/TT
Under strecket
Publicerad

Läkarna Bengt Järhult och Arne Melander är besvikna (SvD Brännpunkt 3/5) över att Läkemedelsverket har kommit fram till att så kallad ”generisk förskrivning” av läkemedel inte bör införas. Deras argumentation är att det skulle vara mer patientsäkert att läkaren bara skriver ett läkemedels kemiska namn i stället för det som står på förpackningen. Det är en grov missuppfattning. En sådan förändring innebär inte någon förbättring för patienterna. Enda skälet för ett sådant förslag skulle vara att det är bekvämare för läkaren.

**Så här ser det ut i dag: **När det finns flera olika läkemedel som bedömts som utbytbara, så byter apoteken ut till det billigaste alternativet. Det medför vissa problem för framför allt svårt sjuka patienter med många läkemedel. Men även om läkarna skulle skriva kemiska namn i stället för de vanliga namnen så byts de fortfarande ut till det billigaste på apoteken. Patienten kommer fortfarande kunna ha flera olika förpackningar med utbytbara läkemedel hemma och därmed riskera att blanda ihop eller dubbelmedicinera.

Annons
Annons
Annons