Annons

”Förslagen ger mer pengar till dåliga skolor”

Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterar utredningens förslag om en mer likvärdig skola under en pressträff i Rosenbad idag, måndag.
Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterar utredningens förslag om en mer likvärdig skola under en pressträff i Rosenbad idag, måndag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är med förvåning vi tar del av förslagen i Björn Åstrands utredning. Förslagen går ut på att begränsa elevernas valfrihet, bygga ut en omfattande skolbyråkrati, straffa friskolor och premiera dåligt fungerande skolor, skriver vd:ar för friskolekoncerner.

Under strecket
Publicerad

Den i skolvärlden länge efterlängtade statliga utredning av för ökad likvärdighet i skolan blev en besvikelse.

Länge har det pågått en viktig debatt om segregation och bristande likvärdighet i skolan. Det är ett problem när elever på grund av faktorer de själva inte kan råda över får sämre förutsättningar att nå sina kunskapsmål och göra livsval. Den statliga utredning för ökad likvärdighet i skolan som Björn Åstrand överlämnat till regeringen skulle vara ett viktigt första steg för att öka likvärdigheten.

Annons
Annons
Annons