Annons

Förslag som kastar kvinnor bakåt i tiden

Redan innan föräldrapenningen är slut sätts hälften av alla ettåringar på förskola och så gott som alla två- till femåringar är på förskola på dagarna, skriver artikelförfattarna.
Redan innan föräldrapenningen är slut sätts hälften av alla ettåringar på förskola och så gott som alla två- till femåringar är på förskola på dagarna, skriver artikelförfattarna. Foto: HASSE HOLMBERG/TT
Under strecket
Publicerad

**Susanne Nyman Furugård **och Christian Sörlie Ekström lanserar en så kallad ekonomisk rapport och ett föräldrarupprop för en hållbar familjepolitik (Brännpunkt 10/7). En hållbar familjepolitik är enligt artikelförfattarna mer tid för föräldrar och barn men förslagen och lösningen de presenterar är i praktiken en tidsmaskin som skulle förpassa både familjepolitiken och familjer tillbaka till ett 50-tal och ett hemmafru-ideal som inte gynnar någon, allra minst kvinnor.

Jämställdheten skulle enligt författarna gynnas genom att traditionellt kvinnliga sysslor – barnpassning i hemmet – uppgraderas. Men vi menar att om  föräldrar ska stanna hemma och få vårdnadsbidrag istället för att arbeta och därmed även betala skatt, missgynnar det främst kvinnor. Löneutvecklingen stannar av, huvudansvaret för det obetalda hemarbetet permanentas, intjänandet av pension släpar efter och får konsekvenser resten av livet. Så länge kvinnor tjänar sämre än män är det högst troligt att det blir mammorna som blir borta från jobbet för att ta hand om barnen under flera år. Kvinnors ekonomiska underordning skulle därmed förstärkas ytterligare.

Annons
Annons
Annons