X
Annons
X

”Förslag skapar nya hot mot valhemligheten”

För att skydda valhemligheten föreslås att valsedlarna placeras i valbåsen i stället för att de tas med in i båset av väljaren. Men det kan leda till nya problem med val­hemligheten, skriver liberalerna Lotta Edholm och Fredrik Malm.

För att ta fram ett system som håller i framtiden måste vi tänka i andra ­banor än det otympliga syste­met med hundratals miljoner valsedlar som  vi har i dag, skriver Lotta Edholm och Fredrik Malm, Liberalerna.
För att ta fram ett system som håller i framtiden måste vi tänka i andra ­banor än det otympliga syste­met med hundratals miljoner valsedlar som vi har i dag, skriver Lotta Edholm och Fredrik Malm, Liberalerna. Foto: Tomas Oneborg

En central del av den liberala demokratin är valhemligheten. Endast om valen är hemliga kan väljarna rösta fritt utan rädsla för repressalier. Liberalerna vill därför varna för det nya förslag, om att valsedlar ska placeras i valbåsen, som en utredning nyligen presenterade. Förslaget är ogenom­tänkt och bristfälligt.

För att ta fram ett system som håller i framtiden måste vi tänka i andra ­banor än det otympliga syste­met med hundratals miljoner valsedlar som vi har i dag, skriver Lotta Edholm och Fredrik Malm, Liberalerna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Lotta Edholm (L) och Fredrik Malm (L)

Foto: Lieselotte van der Meijs, Riksdagen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X