Annons
X
Annons
X

Förslag om mer socker i barnmat stoppat i EU

EU-parlamentet har blockerat ett förslag om att tillåta tre gånger högre sockerhalt i barnmat än vad Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar. Förslaget skyddar inte späd- och småbarn mot fetma, anser parlamentarikerna. Men medan WHO:s rekommendationer gäller barns hela kostintag så skulle EU:s regler bara gälla specifika produkter, menar försvararna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

BRYSSEL Omröstningen på onsdagen i EU-parlamentet gällde detaljerna i ett lagpaket om beredda spannmålsprodukter, som frukostflingor och välling, och andra matprodukter som saluförs till spädbarn och småbarn upp till tre års ålder.

Redan för två år sedan kom alla EU-länder överens om att ta fram nya regler för innehållet i sådana produkter, men man lade ut uppdraget att spika den högst tillåtna procentsatsen för salt, socker, färgämnen och andra ingredienser på EU-kommissionen, som i sin tur måste ta fram vetenskapliga grunder för sina förslag.

EU-kommissionen tillfrågar vanligtvis nationella myndigheter som svenska Livsmedelsverket och dess motsvarigheter i andra EU-länder, samt EU:s egen livsmedelsmyndighet Efsa, som kontinuerligt undersöker eventuella hälsofaror i nya produkter på EU:s inre marknad.

Annons
X

Men Efsa har inte gjort någon bedömning av hur mycket socker som är lämpligt i barnmat sedan 1996, och EU-kommissionen bad inte heller Efsa att uppdatera sina rön under arbetet med sitt nya förslag. Till slut sade EU-kommissionen att den vill behålla dagens regler: Att max 30 procent av energiinnehållet i barnmat får komma från rent socker.

En falang i EU-parlamentet vill däremot att man lägger ribban på WHO:s helt färska rekommendationer, som är att bara en tredjedel så mycket, alltså 10 procent, av energiinnehållet i barnmat får komma från socker.

På onsdagen fick denna falang med sig en snäv majoritet av husets ledamöter kring en resolution om att skicka EU-kommissionens förslag tillbaka till skissbordet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Dagens omröstning är ett viktigt steg för att bidra till att se till att EU-reglerna för barnmat utformas med barns hälsa som första prioritet. EU-kommissionens förslag skulle ha tillåtit barnmat som innehåller mycket högre sockerhalter än de som WHO rekommenderar, sade den gröna EU-parlamentarikern Keith Taylor, som drivit för en blockering av EU-kommissionens förslag, efter omröstningen.

  – Att tillåta så höga sockerhalter till barn, särskilt när det sker så tidigt, skulle ha bidragit till att öka barnfetman och kunnat påverka barns smakpreferenser. För spädbarn och små barn i synnerhet bör sockerhalterna hållas så låga som möjligt, fortsatte britten.

  Nu måste EU-kommissionen ta fram ett nytt förslag.

  SvD har frågat regeringstjänstemän från ett par EU-länder i Bryssel om varför de inte bett EU-kommissionen att uppdatera sina sockerrön eller helt enkelt följa WHO. Svaret har varit att man för det första var tvungen att klubba lagar på de rön man hade: de gamla reglerna löpte ut och om inte nya tillkom fort så skulle man skapa ett juridiskt vakuum på området.

  För det andra så är det, enligt försvararna av EU-kommissionens förslag, att blanda äpplen och päron att jämföra WHO:s rekommendation och lagar om socker i exempelvis välling.

  – WHO har gjort en rekommendation om att max 10 procent av barns totala energiintag ska komma från socker. Men den handlar ju om allt som ett barn äter under en dag. En enskild produkt, som den vi lagstiftar om här, är ju inte är tänkt att utgöra barnets hela kost, sade en tjänstekvinna, som uttalade sig anonymt.

  Annons
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X