Annons
X
Annons
X

Förslag om avgift på mobiler

Mobiltelefonen är den nya musikspelaren. Därför kan det bli aktuellt med avgifter på mobiler för att ersätta upphovsmännen.

– Det är rimligt, inte minst när telefonerna marknadsförs som just musikmobiler, säger Mattias Åkerlind, vd på Copyswede.

Foto: SCANPIX

I upphovsrättslagen finns bestämmelser för så kallad privatkopieringsersättning. Det handlar om en avgift på bland annat obrända cd-skivor. Pengarna samlas sedan in och fördelas till upphovsmännen – till exempel musiker, författare och skådespelare.

Rättighetsorganisationen Copyswede fördelar pengarna. Dess ledning menar att lagstiftningen är föråldrad. Privatkopiering sker i dag i hög utsträckning till mobiltelefoner utan att upphovsmännen får någon ersättning. Samtidigt är mp3-spelare avgiftsbelagda.

– Bara för att en telefon kopplas på till spelaren får vi ingen ersättning. Det tycker vi är fel, inte minst när telefonerna marknadsförs just som musikmobiler, säger Mattias Åkerlind, vd på Copyswede.

Annons
X

Copyswede vill därför se avgifter även på mobiltelefonen, det skulle kunna handla om runt 100 kronor för en mobil med ett minneskort på 32 gigabyte.

Organisationen har vänt sig till regeringen för att få till stånd lagändring.

Musikerförbundets jurist Per Herrey är inne på samma linje.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Med tanke på hur telefoner används i dag behövs det definitivt en översyn av lagen. Den tillkom när det var kassetter som gällde, den anpassades 2005 till cd- och dvd-skivor. Och nu är det nog dags för en anpassning igen, säger Per Herrey.

  Mats Holm, vd på Mobiltelebranschen (MTB), ser annorlunda så saken.

  Han tycker att det vore fel med avgifter på mobiler, åtminstone så som lagen är skriven. I dag säger den att produkter som är ”särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk” ska avgiftsbeläggas.

  – Visst, mobiler används för att lagra musik. Men också till så mycket annat, som bildhantering, olika programvaror och spel, säger Mats Holm.

  Samtidigt välkomnar han en översyn av lagstiftningen.

  – Vi tycker det vore bra om upphovsrättslagen uppdaterades så att den blev teknikneutral och tydligare, säger Mats Holm.

  På justitiedepartementet är de medvetna om kritiken, att lagstiftningen kring privatkopiering skulle vara ålderdomlig.

  - - -

  En förändring har varit uppe för diskussion.

  – Det är en fråga som är mer eller mindre ständigt aktuell hos oss, säger Malin Bonthron, departementstråd på justitiedepartementet.

  När reglerna för privatkopieringsersättning skrevs om 2005 lovades att en uppföljning skulle ske inom tre år.

  Men så har det inte blivit, åtminstone inte på nationell nivå. I stället sätts hoppet till EU.

  – Vi avvaktar vad som händer där, säger Malin Bonthron.

  Hittills har EU-kommissionen haft två så kallade konsultationer i frågan och fört samtal med berörda parter. Men på beslutsfronten har det varit tyst.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X